Berner bromsar – skärgårdsborna jublar

En av skärgårdens förbindelsebåtar.Bild: HBL-arkiv/Cata Portin

På Kimitoön är man nöjda över Kommunikationsministeriets beslut att slopa de planerade avgifterna inom förbindelsebåtstrafiken.

Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta säger att man inte såg det ursprungliga förslaget som realistiskt och att det väckte oro över hur nästa förslag möjligen skulle se ut.

Pahta tror att den respons som skickats in på förslaget har underlättat beslutsfattandet inom ministeriet.

– Det har varit mycket praktiska exempel och kalkyleringar om vad förslaget inneburit för till exempel enstaka familjer och småföretagare, säger hon.

Till tanken på att landskapen skulle delta i utvecklandet av förbindelsefartygstrafiken ställer sig Pahta positiv, men hon förhåller sig tveksam till att hela ansvaret skulle falla på landskapen.

– Landskapet är närmare skärgården än ministeriet men har det tillräckligt breda axlar? Vi kunde utveckla trafiken tillsammans men själva ansvaret och finansieringen tycker jag skulle höra till ministeriet, säger hon.

Läs ockskå: Berners första offer – utskärsföretagaren Johan Åminne

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00