Berndt Arell tvingas lämna Nationalmuseum

Bild: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Berndt Arells kontrakt med Nationalmuseum löper ut vid nyår men det fanns en option på att förlänga med tre år. En option Nationalmusemum inte vill utnyttja. Därmed blir Arell utan jobb efter jul.

Det har stundtals blåst friskt kring Arell, som tog över som överintendent och chef för Nationalmusemum 2011. En del rekryteringar har ifrågasatts och en del kritiker har undrat var gränsen för vänskapskorruption går. Det är SVD som skriver om den senaste vändningen kring Arell.

Arell blev förra veckan kallad till kulturdepartementet där han fick beskedet om att han inte får fortsätta efter nyår.

Berndt Arell har suttit som överintendent och chef för Nationalmuseum en full förordnandeperiod, det vill säga i sex år. Eftersom hans förordnande löper ut samtidigt som museet går in i en ny fas blir det en bra tidpunkt för en nystart. Vi ser det som en lämplig tidpunkt att hitta en ny person som vi kan förordna för en full förordnandeperiod, säger Karin Strandås, statssekreterare på kulturdepartementet, till SVD.

Nya Nationalmuseum ska invigas hösten 2018 och den processen får Arell inte vara med om att slutföra

– Konstnärlig verksamhet behöver en rörlighet. Att få komma in i den här fasen och få möjlighet att sätta sin prägel på den "nya" verksamheten, innebär också en möjlighet som vi hoppas ska locka många spännande kandidater, säger Karin Strandås.

Arell har kritiserats för sitt ledarskap. För ett år sedan hamnade han i blåsväder på grund av sitt sponsoravtal med BMW. I fjol var det en överskriden resebudget som orsakade rubriker. Arell har också utsett vännen Peppe Bergström Hesselbom till en chefspost, något som fick facket att reagera. Arell avfärdade alla anklagelser om jäv i beslutsprocessen.

Nyligen utnämnde Arell vännen Inger Wästberg till kurator för museets smyckeutställning på Venedigbiennalen. Ett beslut som väckte ont blod i vissa kretsar.

Berndt Arell rekryterades i tiderna från Svenska kulturfonden. Han har varit chef för bland annat Kiasma och Helsingfors stads konstmuseum. Arell är född 26 december 1959 i Ekenäs.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning