Berndt Arell i blåsväder igen

Frågetecken kring anställning. Facket anser att det inte gått rätt till när en ny chef anställts av Berndt Arell på Sveriges Nationalmuseum. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Förra året anställde överintendent Berndt Arell sin vän Peppe Bergström Hesselbom till en chefspost på Nationalmuseum. Enligt facket har anställningen inte gått rätt till.

I ett yttrande pekar museets Saco S-klubb på jäv och anser att hanteringen "ytterligare skadar förtroende för överintendenten", skriver Svenska Dagbladet.

Berndt Arell säger att rekryteringen skett enligt reglerna och att det inte är något konstigt med att han känner Peppe Bergström Hesselbom. Enligt tidningen har de bland annat firat nyår i Paris tillsammans, men Arell påpekar att han helt enkelt har ett stort kontaktnät.

SvD noterar också att Arell 2015 köpte in ett verk av konstnären Jan Hietala till museet för 45 000 kronor. Även Hietala beskrivs som en god vän till Arell.

– Eftersom jag mest jobbar med samtidskonst känner jag hundratals konstnärer som jag skulle kunna kalla vänner, säger Arell till tidningen.

Det är inte första gången som Berndt Arell är i blåsväder. 2015 inleddes ett en förundersökning om mutbrott sedan Arell kört en sponsorbil från BMW privat efter ett kontroversiellt sponsoravtal med biltillverkaren. Förundersökningen lades ned i januari i år.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning