Berlusconi lyfter blicken mot Serie A

Den förre premiärministern och mediemogulen Silvio Berlusconi. Bild: Darko Vojinovic/AP

Silvio Berlusconi siktar mot en återkomst till Serie A.Italiens förre premiärminister hoppas att hans nya fotbollslag Monza ska kunna ta steget upp nästa år.– Vi ska göra vårt bästa, säger Berlusconi.

Tre år efter att ha sålt det Milan han under 30 år ägde och styrde säger Italiens förre premiärminister att hans nya lag Monza är redo för den italienska högstaligan.

Men än återstår det en bit till fotbollens finrum, Monza flyttades i måndags upp från tredjedivisionen Serie C till Serie B.

– Monza ska bygga ett lag som kan slåss om topplaceringarna i Serie B. En uppflyttning (till Serie A) kommer att bero på en rad faktorer, varav vissa inte är förutsägbara. Men andra känner vi mycket väl till och vi ska göra vårt bästa, säger Berlusconi enligt Gazzetta dello Sport till lokaltidningen Il Cittadino

Aldrig orolig

Monza flyttades tillsammans med Vicenza och Reggina upp en division efter det att det italienska fotbollsförbundet ställde in resten av Serie C-säsongen. Monza hade då 16 poäng ner till strecket och Berlusconi säger att han aldrig var orolig för att missa uppflyttningen.

Den förre premiärministern och mediemogulen, som har hunnit fylla 83 år, tog över Milan i februari 1986 och under sina år som ordförande kunde han se klubben ta 28 titlar, bland dem åtta seriesegrar och fem titlar i Champions League och dess föregångare Europacupen.

Men hans tid vid rodret präglades också av en turbulent ekonomi och anklagelser om ljusskygga affärer. Efter ligatiteln 2011 hamnade Berlusconi i svåra ekonomiska bekymmer och klubben tvingades sälja spelare och laget började sladda i ligan.

2013 dömdes han mot sitt nekande till fyra års fängelse för skattebedrägeri, vilket omvandlades till samhällstjänst samtidigt som han förlorade sin plats i det italienska parlamentet.

Drömmer om San Siro

När Berlusconi 2017 sålde Milan fick han 800 miljoner euro och när han året efter köpte Monza var det för en betydligt mindre summa, cirka tre miljoner euro.

Hans nya klubb har å andra sidan inte lika stora meriter, under sina 108 år har klubben hittills aldrig spelat i Serie A, men den nye ägaren har fått med sig laget i sina framtidsvisioner.

– Drömmen är att få se Monza spela mot Milan på San Siro, sade tränaren och förre Milanspelaren Cristian Brocchi till New York Times tidigare i våras.

Martin Yngve/TT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning