Berlusconi: Jag satte stopp för kalla kriget

Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi tar på sig äran för att ha gjort slut på kalla kriget. Bild: EPA/ANGELO CARCONI

Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi är inte känd för att vara blygsam. Nu gör han anspråk på att ha gjort slut på kalla kriget, ett påstående som historikerna troligen inte skriver under på.

Historiker brukar ange kalla krigets slut till någon gång mellan Berlinmurens fall 1989 och Sovjetunionens upplösning 1991. Men 81-årige Berlusconi hävdar att det tog slut i maj 2002, på ett Nato-toppmöte där han stod som värd.

– När jag satt i regeringen 2001 sade jag offentligt att jag ville göra slut på det kalla kriget, en fasa som hade pågått i 50 år, säger han i en intervju i italiensk morgon-tv.

– Och jag lyckades eftersom här i Rom, på Pratica di Mare (flygbasen) 2002 övertygade jag George Bush och Vladimir Putin att göra slut på kalla kriget, med utnyttjande av alla mina talanger för vänskapliga relationer, säger Berlusconi.

På toppmötet undertecknades en deklaration om relationerna mellan Nato och Ryssland.

Berlusconis parti Forza Italia är draglok i en högerallians som leder i mätningarna inför parlamentsvalet den 4 mars. Själv är han förhindrad att kandidera eftersom han fälldes för skattefusk 2013.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning