Berlin testar eldriven stadsskoter

De lättanvända apparna blev genombrottet för stadscykeln i Helsingfors och flera andra städer. Nu går Berlin ett steg längre och erbjuder eldrivna skotrar på samma sätt.

En cykel är perfekt för kortare avstånd, men i en storstad kan det behövas alternativ för den som vill röra sig utsläppsfritt i centrum. 200 eldrivna och uppkopplade skotrar finns nu utplacerade i Berlin i stadsdelarna Mitte, Prenzlauer Berg, Friedrichshain och Kreuzberg. Tillverkaren är marknadsledaren Gogoro och projektet administreras av Bosch genom ett helägt dotterbolag.

– I stadstrafiken har kraven och behoven förändrats, och därför har vi gått in i rörlighetsbranschen, säger Markus Heyn som sitter i ledningsgruppen för Bosch.

De stora flaskhalsarna i storstadstrafiken är köerna och bristen på parkeringsplatser. Allt fler undviker därför att skaffa egna fordon. En elskoter som man hyr när den behövs tar mindre plats i trafiken, men kan ändå ta sig snabbt fram. Den kan köras i 45 km/h och har en räckvidd på 100 kilometer.

Mobilitet. Man hyr och öppnar skotern med en app. En halv timmes resa kostar 3 euro. Bild: Bosch

I förvaringsboxen under sitsen som öppnas via en bluetoothfunktion i appen finns både hjälmen och två extra batterier. Kunden behöver inte ens själv ställa skotern på laddning, det sköter operatören om. För varje halvtimme betalar man 3 euro, och heldagsagiften är 20 euro.

– Efter en inkörningsperiod vet vi var behovet av skotrar är störst i Berlin, och då kan vi utvidga verksamheten på de rätta ställena, säger vd Mat Schubert på Coup Mobility.

 

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46