Berlin förbereder sig för demonstrationer då AFD "visar sin oro för Tysklands framtid"

Högerpopulistiska AFD vann nästan 13 procent i valet hösten 2017. I dag demonstrerar partiets anhängare i Berlin. Arkivbild. Bild: TT-AP/Jens Meyer

Högerpopulister, antirasister och technoentusiaster intar gatorna i Berlin i dag.

Högerpopulistiska Alternativ för Tysklands (AFD) marscherar i dag i Berlin för att "visa sin oro för Tysklands framtid". Samtidigt väntas tusentals antirasistiska aktivister och techno-entusiaster fylla gatorna för att protestera mot främlingsfientlighet.

Arrangörerna för AFD hoppas på att mellan 2 500 till 5 000 anhängare ska dyka upp till dagens marsch som döpts till "Tysklands Framtid". Partiet som bildades 2013 fick nästan 13 procent av rösterna i valet hösten 2017.

Men många fler väntas i sin tur protestera mot AFD. Den kanske mest spektakulära motdemonstrationen anordnas av ett 100-tal av stadens techno-klubbar under parollen "kärlek och bas istället för AFD och främlingsfientlighet". Med hjälp av båtar på floden Spree och en konvoj med lastbilar ska man "dansa bort AFD".

"Berlins klubbscen är allt som nazisterna inte är," skriver arrangörerna i ett uttalande, och nästan 9 000 techno-fans har uppgett på Facebook att de tänker delta i manifestationen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning