Bergskropp och ljus

Jukka Viikiläs Finlandiaroman kan hjälpa oss överleva vintern i Helsingfors.

"Jag vill bygga något i Helsingfors som ingen någonsin sett, och som genast skulle bli allas eget. Det här kunde vara nattdefinitionen på lyckad offentlig arkitektur."

I Jukka Viikiläs Finlandiaroman Akvarelleja Engelin kaupungista ("Akvareller från Engels stad") följer vi stadsarkitekten under åren i Helsingfors genom hans fiktiva dagbok/nattbok. Viikilä gestaltar arbetsglädje och melankoli, dådkraft och uppgivenhet med lätt men exakt hand, utan att låta det historiska stoffet tynga och släpa. I den här romanen är Helsingfors rymd och vind, bergskropp och ljus, materie och idé; jag får lust att gå och titta på både platser och gamla ritningar medan jag läser.

Litteratur kan vara internationell på olika sätt – som skriven direkt för en översättningsmarknad, med "globala" företeelser som konkret stoff, intrig virkad kring huvudpersoner på resande fot i världens storstäder, och utan omsorg om språket. Eller så kan den, som Viikiläs roman, utgå från ett alldeles lokalt motiv – det tidiga 1800-talets Helsingfors genom Engels blick – och obekymrat sträcka sig vitt och brett i tid och rum, på ett språk som både är njutbar organiskt levande finska och kan fås att klinga begreppsligt och bildspråkligt i översättning.

Finland har just hajpats av Lonely Planet som ett av världens attraktivaste resmål, och Viikiläs bok ger draghjälp åt den här underliga tanken. Verkligheten är som den är men med litteraturens hjälp kan vi uthärda den bättre och se mera. Kanske vintern kommer tillbaka en stund, kanske vi får se andra färger än brunt och brunt under det närmaste halvåret. När dammet yr, ljuset bländar och vinden river, försök tänka så här, som Engel i en av sina bistra gladare stunder:

"Om sommaren är hjärtat blött och solgasset gör oss andfådda och lata, vintersolens vassa kniv däremot skär tankarna isär och genomlyser dem som rum utan väggar."

Pia Ingström Litteraturredaktör

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33