Benjamin Källmans framtid oviss efter brokig säsong: "Den var turbulent och kaotisk"

På januariturnén förra året gjorde Benjamin Källman sina första minuter i landslaget, men nu är han med på riktigt för första gången. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

Första smaken på livet som utlandsproffs blev märklig för Benjamin Källman. Nu vet han inte var han ska spela. "Det är ingen hemlighet att jag vill fortsätta utomlands", säger han.

Benjamin Källman spelade för två klubblag den gångna säsongen. Båda åkte ur sin serie.

I vintras lämnade han den skotska jumbon Dundee FC – och kom till numera degraderade Vendsyssel FF i Danmark.

– Det hände väldigt mycket. Säsongen var turbulent och kaotisk, säger Källman.

Den sista tiden i Skottland blev problematisk. Först skadade sig Källman, sedan bytte klubben tränare och till slut fick han knappt spela.

– Jag var tvungen att göra något och då dök Vendsyssel upp.

Månaderna i Danmark innebar en rad förluster och förra helgen blev det klart att klubben åkte ur den danska ligan. I kvalet mot Lyngby blev det stryk med totalt 3–4.

– De matcherna var annorlunda och gav mycket adrenalin. Man kände det i atmosfären. Det var något som verkligen stod på spel, men i returen dog stämningen ganska snabbt när Lyngby gjorde två snabba mål.

– Jag måste ändå säga att jag njöt mer i Danmark. Efter allt som hände var andra halvan av säsongen ändå relativt okej. Jag fick spela och det gav en positiv smak – trots att säsongen var tuff.

Ångrar du något?

– Nej, men om jag skulle få en chans till skulle jag göra saker annorlunda. Att ångra saker är dumt. Det hjälper inte en på något sätt. Det här var första gången jag spelade utomlands och jag har lärt mig saker till nästa gång.

Benjamin Källman och Simon Skrabb trixar med bollen under en landslagsträning. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

Framtiden är oviss

På frågan om vad han har utvecklat mest kommer svaret snabbt.

– Mentaliteten. Jag har växt mycket som spelare. Mina fysiska egenskaper har inte ändrats, men jag tar med mig de tuffa matcherna. Jag är tjugo år och hoppas att jag har en lång karriär framför mig.

– Man måste hantera motgångarna, hantera dem och vara positiv. Jag höll humöret uppe hela säsongen – även om vi förlorade största delen av matcherna.

Nu vet Källman inte vad som händer. Efter landslagssamlingen väntar ovissa tider.

– Jag har ingen aning. Det är ingen hemlighet att jag vill fortsätta utomlands. Ingen höjer på ögonbrynen åt det, men tyvärr ligger inte allt i mina händer.

Han har ett kontrakt med FC Inter som sträcker sig till slutet av 2020. EIF-produkten hoppas och tror på en lösning.

– Jag respekterar att Inter vill ha sin del. Det är lite knepigt att sitta i den här sitsen, men andra jobbar med det här. Jag spelar fotboll.

"Klart man är lite nervös"

Trots att säsongen har varit lång, brokig och händelserik är Källman positiv. Förra veckan blev han uttagen till sin första riktiga landslagssamling.

Beskedet gav extra energi mitt i det danska nedflyttningskvalet.

– Jag hade hoppats på att få en plats. Jag har varit med i spekulationerna tidigare. Jag har inget emot U21-landslaget, men jag är hellre här. Om jag får dra på mig tröjan och hoppa in på ett fullsatt Ratina på lördag är det en dröm som går i uppfyllelse.

Då ställs Finland mot Bosnien-Hercegovina i en väldigt viktig match i EM-kvalet.

– Vi kan slå dem, men de är starka.

Och hur har det varit att komma in i landslaget som nykomling?

– Det är klart att man är lite nervös – mest för att jag vill visa upp mig för tränarna. Det är här jag vill vara och få speltid.

Benjamin Källman säger att han kan lära sig väldigt mycket av lagkamraterna i landslaget. Bland annat får han träna med kommande Premier League-anfallaren Teemu Pukki. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

Benjamin Källman fick veta att han är uttagen till landslaget på väg hem från den första kvalmatchen mot Lyngby. "Det gjorde den dagen mycket bättre", säger han. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

I augusti lånade skotska Dundee FC Källman från FC Inter. Avtalet var ettårigt och hade en köpoption.

Källman gjorde sitt första (och enda) mål i sin andra ligamatch och fick spela mycket under hösten.

I november drog han på sig en lättare knäskada. När han kom tillbaka minskade speltiden drastiskt efter Dundees tränarbyte.

I slutet av januari lämnade han Dundee och flyttade till Vendsyssel FF. Där fick han mycket speltid och han gjorde två mål.

Förra veckan stod det klart att Vendsyssel degraderas. Laget förlorade i kvalet mot Lyngby.

Lånekontraktet med Vendsyssel går ut den 30 juni. Källman har ett avtal med FC Inter som sträcker sig till slutet av 2020.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning