Benedek Olah och bordtennisen charmade

Bitter förlust. Benedek Olah (t.v.) kunde inte överlista danska Jonathan Groth i OS-bordtennis. Bild: Markku Ulander

Ordet pingis får många att tänka på roliga stunder under konfirmationslägret. Och Forrest Gump spelade ju också pingis.

Men på toppnivå är bordtennis något helt annat än roligt klickande med boll och paddel. De längsta bollrallyna räcker i upp till 90 sekunder och är otroligt intensiva. Hjärtat bankar upp till 200 gånger i minuten och spelet kräver snabba reaktioner, rytmkänsla och tekniskt kunnande.

Finlands Benedek "Pentti" Olah är nära toppen även om han i OS i Rio förlorade i andra omgången på söndagen. Dansken Jonathan Groth, seedad 22:a i OS, vann med 4–0 i set.

Olah lyckades inte använda sitt bästa vapen, en skarp backhandspiska, på det sätt han önskade. Dessutom innebar den ömmande vänstra foten att han inte var så snabb som han brukar vara.

– Jag lyckades inte spela mitt eget spel. Motståndaren var taktiskt ytterst stark och hans stil var som gift för mig. Att foten gör ont påverkade också undermedvetet, säger Olah.

Olah med ungerska rötter är den första finländska spelaren i top-100 och i OS. Det är en duglig prestation.

– Jag är stolt över att ha fått representera Finland och jag kände här av den där finska sisun som man talar om.

Olah har charmat idrottsvännerna med sin självsäkerhet och sitt fräsiga sätt.

– Jag har varit väldigt glad över all den uppmuntran jag fått. Jag har fått många sporrande meddelanden via olika kanaler, säger en uppenbart rörd Olah.

Och så till sist: visst ser det lite rörande ut när en 191 centimeter lång man bakar, vevar och stryker en liten vit boll före han servar den. Den tyske tennisspelaren Boris Becker hade också märkliga ritualer före serven men de går inte upp mot Olahs serveliturgi.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning