Bellingcat: Misstänkt giftspion fick utmärkelse av Putin

Männen som kallat sig Ruslan Bosjirov och Aleksandr Petrov avslöjas som GRU-agenter av en grävande journalistgrupp. Här ses de i en skärmdump från den ryska statliga kanalen RT. Bild: TT-AP

En av de två män som misstänks för nervgiftattacken i brittiska Salisbury ska ha fått utmärkelser av Rysslands president. De båda är enligt uppgift ryska agenter och en av dem ska vara läkare inom den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.

I det ryska pass han bar med sig i Storbritannien hette läkaren Aleksandr Petrov, men hans verkliga identitet ska i själva verket vara Aleksandr Jevgenjevitj Misjkin, en erfaren läkare inom GRU. Han ska dessutom ha fått utmärkelser för sina hjältemodiga insatser av president Vladimir Putin.

Bakom uppgifterna står den grävande journalistgruppen Bellingcat, som ska presentera uppgifterna för parlamentet, skriver tidningen The New York Times.

"Underskatta inte"

För två veckor sedan röjde samma sajt den andre ryske man som misstänkts för nervgiftsdådet, som gått under namnet Ruslan Bosjirov. Han namngavs som Anatolij Tjepiga, en rikligt dekorerad överste inom GRU, vilket senare bekräftades av Storbritanniens försvarsminister Gavin Williamson.

Storbritannien har hittills inte officiellt bekräftat de två misstänkta männens identiteter.

I går sade landets säkerhetsminister Ben Wallace att det är enkelt att skratta åt GRU:s spioner men att västvärlden inte ska underskatta Kremls en gång så mäktiga spiontjänst, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Hävdar oskuld

Männen misstänks för nervgiftsattacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury i mars, där även en polis insjuknade. De har fångats på övervakningsbilder på flera platser och giftspår har upptäckts i deras hotellrum.

De två har inte gripits. Däremot har där framträtt i den ryska, statligt kontrollerade tv-kanalen RT och hävdat sin oskuld. Båda säger att de befann sig i Salisbury i egenskap av turister.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning