Belgisk uppgörelse om handelsavtalet med Kanada

Valloniens regionala regeringschef Paul Magnette anländer till möte i Bryssel. Bild: STEPHANIE LECOCQ

Det splittrade Belgien har till sist enats om EU:s stora handelsavtal med Kanada, Ceta. Viktigt för vallonerna – och hela världen, anser "motståndsledaren" Paul Magnette.

– Det är en uppgörelse som är väldigt viktig för företagen och den ekonomiska aktiviteten. Det är ett avtal som är värt 12 miljarder euro, säger Belgiens premiärminister Charles Michel i en första kommentar, enligt tidningen Le Soir.

Samtidigt konstaterar han att det också gäller att få fullständigt klartecken från de regionala parlamenten i Belgien som kallas in till extramöten på fredag.

– Sista ordet ligger hos parlamenten, säger Michel.

Kräver EU-ja

Den uppgörelse som nåtts mellan Belgiens regering och landets regionala parlament måste även godkännas av övriga EU-länder innan allt är klart.

– Det som vi har uppnått är viktigt för vallonerna och för hela världen. Det har handlat om vilken värld vi vill leva i, säger Valloniens regionala regeringschef Paul Magnette, som lett det interna belgiska motståndet mot Ceta, enligt Le Soir.

– Det är en uppgörelse och en modell för vad som kommer att följa, säger handels- och utrikesminister Didier Reynders.

I Kanada välkomnas beskedet från Bryssel.

– Om det här håller så är det fantastiska nyheter, säger utrikesminister Stephane Dion på plats i Paris, enligt AFP.

I Bryssel demonstrerar samtidigt unga antiglobaliseringsaktivister utanför EU-kommissionen med trummor och slagord.

– Vi vill inte ha Ceta, vi vill inte ha TTIP, lyder de besvikna ropen, övervakade av ett mindre polisuppbåd.

Glad handelskommissionär

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström är lättad.

– Det är ju förstås väldigt positivt säger Malmström till nyhetsbyrån TT.

De belgiska regionala parlament som behöver ge klartecken kommer att debattera uppgörelsen under fredagen.

– Sedan hoppas vi att Belgien framåt i morgon kväll kommer att formellt annonsera att "nu kan vi skriva på", sade Malmström på torsdagen.

– Jag har pratat med Kanadas handelsminister Chrystia Freeland ungefär tio gånger om dagen den senaste veckan. Vi har mycket god kontakt och tack vare vårt samarbete tror jag att vi har kunnat lösa upp en hel del knutar också.

Firar inte än

Malmström betonar samtidigt vikten av att arbeta vidare.

– Vi måste jobba alla tillsammans. Vi måste vara ännu tydligare och förklara vad det här betyder för jobb och tillväxt. Det är 900 000 jobb i Europa som i dag beror bara på export till Kanada – och jag har träffat otroligt många företag som sagt att om det bara skulle bli lite billigare och enklare så skulle de exportera ännu mer, säger handelskommissionären.

– Sedan måste vi bli mycket bättre på att se till att globaliseringens förlorare inte glöms bort, för de finns ju. Vi måste se till att ha robusta försäkringssystem och sociala skyddsnät – men för att ha det ordentligt så måste man ha tillväxt, säger Malmström.

TT: Vågar du fira redan nu eller väntar du till fredag?

– Jag firar inte förrän bläcket har torkat på pappret, säger Malmström i Bryssel.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning