Belarusisk hockeychef anklagas för dödsmisshandel - Tjeckien överväger att bojkotta VM

Folk samlas för en hyllning till Raman Bandarenka som misshandlades till döds i Minsk. Nu anklagas ordföranden i Belarus ishockeyförbund för att ha deltagit i misshandeln. Arkivbild. Bild: AP Photo

Ordföranden i Belarus ishockeyförbund Dmitrij Baskov anklagas för att ha medverkat i en dödsmisshandel av en regimkritiker. Samtidigt tvekar Tjeckien om att ställa upp ifall ishockey-VM avgörs i Belarus i vår.

Nästa års ishockey-VM i Minsk och Riga är redan kraftigt ifrågasatt och det Internationella ishockeyförbundet, IIHF, samlades i dag för ett tvådagarsmöte där ett beslut om mästerskapet väntas under torsdagen.

Lettland har redan protesterat och vill inte arrangera VM tillsammans med Belarus efter de våldsamheter som president Alexandr Lukasjenkos regim använt mot fredliga demonstranter sedan det ifrågasatta presidentvalet i augusti.

Nu kommer uppgifter om att Belarus hockeyordförande Dmitrij Baskov medverkat i en dödsmisshandel mot en demonstrant, skriver sajten Inside the games som bevakar OS-rörelsen och dess idrotter. Uppgifterna väcker ytterligare frågetecken kring Belarus som arrangör.

Stoppad i Lettland

Den lettiska nyhetsbyrån Leta skriver att Raman Bandarenka dog på sjukhus den 12 november efter flera timmars operation. Även den före detta världsmästaren i kickboxning, Dmitrij Sjakuta, anklagas för inblandning i dödsmisshandeln.

I måndags offentliggjorde Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics på Twitter att Baskov och Sjakuta har bannlysts från att resa in i Lettland. Rinkevics skrev bland annat:

"Tillsammans med Litauen och Estland kommer vi inom kort att svartlista fler som med våld undertrycker de fredliga protesterna i Belarus", skrev Rinkevics som också kommenterade bannlysningen av Baskov med:

"En sådan hockey behöver vi inte!".

Tjeckien tvekar

Samtidigt säger Tjeckiens hockeyordförande Tomas Kral i en intervju med tjeckisk tv att han tvekar kring VM. Tjeckien ska spela i den grupp som avgörs i belarusiska huvudstaden Minsk. Finland spelar enligt nuvafrande planer gruppspelet i Riga.

– Om VM äger rum betyder det inte att alla lag kommer att åka dit. Vi vet inte hur det kommer att se ut där. Personligen vet jag inte om jag skickar spelare till Belarus. Förmodligen inte, säger han.

Det Internationella ishockeyförbundet upprättade tidigare under hösten en expertgrupp som skulle undersöka möjligheten att genomföra VM som planerat. De ska lämna sin rapport under dagen och IIHF:s styrelse väntas ta beslut under torsdagen.

Minsk och Riga ska enligt planerna samarrangera ishockey-VM 21 maj–6 juni nästa år. Minsk är huvudarrangör med ett gruppspel och medaljmatcherna. Riga arrangerar den andra gruppen och två kvartsfinaler.

Grupp A (i Minsk):

Ryssland, Sverige, Tjeckien, Schweiz, Slovakien, Danmark, Belarus, Storbritannien.

Grupp B (i Riga):

Kanada, Finland, USA, Tyskland, Lettland, Norge, Italien, Kazakstan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning