Belarusier hyllade i EU

Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja under ett besök i Stockholm i november. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Den samlade oppositionen i Belarus har fått EU-parlamentets finaste pris – och hedras samtidigt med nya EU-sanktioner mot regimen.

Sacharov-priset för tankefrihet delas ut av EU-parlamentet sedan 1989 och har genom åren gått till en rad tunga förkämpar för mänskliga rättigheter och demokrati.

Årets mottagare är en hel grupp belarusier, med presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja i spetsen.

– I år har världen sett belarusierna vakna, konstaterar Tichanovskaja på plats i EU-parlamentet i Bryssel där priset utdelades på onsdagen.

– Jag är en av tusentals belarusier som brukade vara rädd. Ett osynlig vägg av skräck har hållit oss tillbaka i tre decennier, men i år har allt ändrats. Enade har vi kommit över vår skräck, dag för dag, vecka för vecka, månad för månad, talar Tichanovskaja.

I en annan del av Bryssel har samtidigt EU:s medlemsländer enats om att utöka sanktionerna mot Aleksandr Lukasjenkos regim. Ytterligare 29 personer och sju företag och organisationer utsätts nu för inreseförbud och en frysning av eventuella tillgångar i EU, uppger diplomater för nyhetsbyrån AFP.

Lukasjenko själv sattes upp på sanktionslistan i början av november.

EU-parlamentets Sacharovpris för tankefrihet – döpt efter den sovjetiske fysikern och fredspristagaren Andrej Sacharov (1921–1989) – har delats ut sedan 1988, då sydafrikanske antiapartheidkämpen och sedermera presidenten Nelson Mandela prisades. Här är de tio senaste årens pristagare:

2020: den demokratiska oppositionen i Belarus.

2019: uiguriske ekonomen Ilham Tohti.

2018: ukrainske filmregissören Oleg Sentsov.

2017: den demokratiska oppositionen i Venezuela.

2016: irakiska yazidiskorna Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar.

2015: saudiske bloggaren Raif Badawi.

2014: läkaren Denis Mukwege från Kongo-Kinshasa.

2013: utbildningsaktivisten Malala Yousafzai från Pakistan.

2012: människorättsadvokaten Nasrin Soutoudeh och regissören Jafar Panahi från Iran.

2011: människorättsaktivisterna Asmaa Mahfouz (Egypten) och Razan Zaitouneh (Syrien), libyske politikern Ahmed al-Senussi, syriske satirtecknaren Ali Farzat samt den framlidne tunisiske grönsaksförsäljaren Mohamed Bouazizi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning