Belarus skärper straffen mot demonstranter och regimkritiker

Lukasjenko har sedan presidentvalet i fjol infört allt hårdare straff mot dissidenter och demonstranter. Arkivbild. Bild: Sergej Sjelega//TT

Den som vid två tillfällen grips för att ha gått i ett demonstrationståg i Belarus riskerar upp till tre års fängelse. Det här sedan landets president Aleksandr Lukasjenko skrivit under en ny lag som betraktas som ännu ett hårt slag mot demokratirörelsen i den hårdföra diktaturen.

Samma påföljd väntar den som förolämpar en statstjänsteman.

En person som döms för spridande av "falsk information som misskrediterar staten" riskerar fyra års fängelse.

Lukasjenko har inte kommenterat straffskärpningarna, de senaste i raden av hårda nedslag mot demonstranter och dissidenter som protesterar mot det starkt ifrågasatta valresultatet från i fjol, då Lukasjenko, som suttit vid makten sedan 1994, utropade sig till segrare.

En delegation med representanter från EU, USA, Storbritannien, Schweiz och Japan träffade samtidigt den belarusiske utrikesministern Vladimir Makej. I ett uttalande fördömer delegationen den antidemokratiska utvecklingen och uppmanar Belarus att stoppa den "inhumana behandlingen av fredliga demonstranter och politiska fångar".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning