Belarus organiserar storskaligt migrantintrång vid EU-gränsen

Migranter vid gränsstaketet mellan Polen och Belarus. På andra sidan gränsen vaktar polsk militär. Bild: Leonid Shcheglov/AP-TT

EU vill straffa Belarus med fler sanktioner och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kallar landets agerande för "oacceptabelt". Men Tyskland vill se mer handfast agerande från övriga EU för att hjälpa Polen, säger inrikesminister Horst Seehofer.

Efter en dramatisk måndag vid den polsk-belarusiska gränsen vill EU straffa Belarus med fler sanktioner.

Polska myndigheter har konstaterat att Belarus organiserar ett storskaligt migrantintrång vid EU-gränsen mot Polen och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger att Belarus använder migranter som "redskap" för att nå sina egna politiska syften.

Men Tyskland vill se mer än sanktioner och hårda ord.

– Polen eller Tyskland kan inte klara det här på egen hand. Vi måste hjälpa den polska regeringen att säkra gränsen, säger Tysklands inrikesminister Horst Seehofer till tidningen Bild.

"Kan inte kritisera dem"

Enligt de polska uppgifterna "kontrolleras" människorna av "beväpnade belarusier". Polens försvarsminister sade under måndagen i en radiointervju att man har stationerat 12 000 soldater som ska skydda gränsen från intrång.

Som närmaste granne till Polen har Tyskland sett ett ökat inflöde av migranter som kommer via Belarus och Polen. I oktober kom närmare 5 000 migranter till Tyskland den vägen och landet har ökat sina kontroller vid den polska gränsen. Seehofer säger att han även stöder Polens tankar på att bygga en mur mot Belarus.

– Vi kan inte kritisera dem för att de skyddar EU:s externa gränser. Inte om de gör det med skjutvapen förstås, men med andra medel, säger han.

Tvingas mot EU

På måndagen beslutade EU-kommissionen att sända kommissionären Margaritis Schinas till ett antal av de länder som migranterna kommer ifrån och färdas igenom. Detta för att förvissa sig om att myndigheterna där gör allt för att hindra sina egna medborgare att "fastna i den fälla som de belarusiska myndigheterna har iscensatt", som det uttrycks i Ursula von der Leyens skriftliga uttalande.

Migranter har i medier bekräftat att de har tvingats mot EU av Belarus, men sedan lika bryskt tvingats tillbaka av EU:s gränsvakter.

"Belarus användande av migranter som redskap för politiska syften är oacceptabelt", slår von der Leyen fast i sitt uttalande, som publicerades på måndagskvällen.

Hon beskriver där vidare att hon har varit i kontakt med Polens, Litauens och Lettlands premiärministrar för att uttrycka EU:s solidaritet och för att överlägga om hur EU bäst kan ge sitt stöd till länderna.

Ursula von den Leyen uppmanar samtidigt samtliga EU:s medlemsländer att godkänna utökade sanktioner mot Belarus.

En form av sanktion som nu övervägs enligt von der Leyen är svartlistning av flygbolag som är inblandade i människohandel.

De EU-sanktioner som för närvarande råder rör bland annat inreseförbud och frysning av eventuella tillgångar mot en stor mängd belarusier, däribland president Aleksandr Lukasjenko och två av hans söner.

President Lukasjenko, ofta kallad Europas sista diktator, slår tillbaka mot anklagelserna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning