Belarus: Oppositionsaktivist död i straffkoloni

Belarusisk kravallpolis vid en demonstration i november i fjol. Arkivbild. Bild: TT-AP

En belarusisk demokratiaktivist har dött i en straffkoloni i östra Belarus där han avtjänade ett fängelsestraff för att ha deltagit i fjolårets protester mot landets diktator Aleksandr Lukasjenko, enligt lokala medier.

Den 50-årige Vitold Asjurok har dött av hjärtstillestånd, skriver nyhetssajten Nasja Niva.

Asjurok var medlem i oppositionspartiet Belarusiska folkfronten och samordnare för rörelsen För frihet. I januari dömdes han till fem års fängelse för att "grovt" ha stört den allmänna ordningen, och för våld mot tjänsteman. Rättegången hölls bakom stängda dörrar.

"Inte nog med att folk lider, folk dör på grund av regimen i Belarus", skriver oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja som befinner sig i exil på Twitter.

Sedan det regisserade valet i Belarus i augusti i fjol, som Lukasjenko själv påstår sig ha vunnit, har demokratiaktivister antingen fängslats eller tvingats i exil. Hundratusentals belarusier har gått ut på gatorna i protester av aldrig tidigare skådad omfattning.

Tusentals av dem har gripits och många har torterats eller misshandlats i fängelse, något som utlöst raseri både i Belarus och i omvärlden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning