Tusentals demonstrerade mot auktoritär ledare

Belarus president Aleksandr Lukasjenko under ett tal till nationen i tisdags. Bild: Andrey Pokumeiko/TT-AP

Belarus president Aleksandr Lukasjenko uppger att flera amerikanska medborgare har gripits i landet inför valet på söndag.

På torsdagen gav sig tusentals Minskbor ut på gatorna i stöd för oppositionskandidaten.

Lukasjenko, som suttit vid makten sedan 1994, har inte gett några detaljer om, när eller varför gripanden ska ha skett.

– Några greps med amerikanska pass, var gifta med amerikaner, arbetade inom utrikesdepartementet, säger presidenten enligt den statliga nyhetsbyrån Belta.

Söndagens val beskrivs som den auktoritäre ledarens största utmaning på flera år. Flera oppositionella kandidater har gripits inför valet. Tillslag har gjorts mot demonstrationer och enligt människorättsorganisationer har totalt över 1 300 personer gripits.

På torsdagen gav sig tusentals Minskbor ut på gatorna i stöd för oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja. Runt 5 000 människor samlades på huvudstadens Kievtorg med krav på förändring i landet och Aleksandr Lukasjenkos avgång. Tichanovskaja kandiderar i stället för sin make, som egentligen skulle ha ställt upp i valet men som fängslades och förbjöds att kandidera.

USA:s ambassad i Minsk hade på torsdagen inte kommenterat uppgifterna om gripna amerikaner.

65-årige Lukasjenko har upprepade gånger anklagat Ryssland och länder i västvärlden för att försöka lägga sig i det kommande valet. I förra veckan greps 33 ryska medborgare i Belarus (tidigare Vitryssland), anklagade för att ha planlagt terrorhandlingar. Enligt Ryssland hör de gripna männen till en privat rysk säkerhetsfirma och befann sig på genomresa till ett tredje land – utan några planer på att försöka påverka Belarus inrikespolitik.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning