Vettel lämnar Ferrari – fundersam över framtiden

Sebastian Vettel. Bild: AFP / Lehtikuva/Lluis Gene

Sebastian Vettel lämnar Ferrari efter årets säsong. Vad den fyrfaldiga formel 1-världsmästaren ska göra därefter är oklart."Det som har hänt de senaste månaderna har fått många av oss att fundera på vad som är viktigast i livet", säger Vettel i ett uttalande.

Efter fem år med det mest mytomspunna stallet i formel 1 blir det ingen fortsättning för Sebastian Vettel i Ferrari efter 2020. Beslutet sägs vara gemensamt, men kommer efter en lång kontraktsförhandling där parterna uppges ha stått långt från varandra.

"Stallet och jag har kommit fram till att vi inte vill fortsätta tillsammans efter den här säsongen. Ekonomi har inte spelat någon roll i detta gemensamma beslut. Det är inte något som påverkar mig när jag fattar viktiga beslut och så kommer det aldrig att vara", säger Vettel i uttalandet.

Inget lätt beslut

"Det var inget lätt beslut att komma fram till, med tanke på Sebastians värde som förare och person", säger Ferrarichefen Mattia Binotto i uttalandet.

Vettel står därmed utan kontrakt för 2021 och det är oklart om han ens fortsätter i formel 1. Coronapandemin har inneburit ett ekonomiskt dråpslag mot bilsportens kungaklass och det finns få lediga platser bland toppstallen.

"För min egen del tänker jag ta lite tid och fundera på vad som verkligen är viktigt när det handlar om min framtid", säger 32-årige Vettel.

Utmanad av Leclerc

Årets säsong fick avbrytas bara dagar innan premiärloppet i Melbourne i mars på grund av coronapandemin och det är oklart när nästa grand prix kan köras även om planer finns för ett lopp i Österrike i början av juli.

Tysken Vettel slog sig in i formel 1 i slutet av 00-talet och tog sina VM-titlar för Red Bull-stallet innan han kom till Ferrari inför säsongen 2015.

Han vann 14 lopp i den röda italienska bilen, men blev i fjol utmanad av nye stallkamraten Charles Leclerc som vann två lopp, medan Vettel hade ett tufft år. Den unge monegasken ses som Ferraris framtidslöfte.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning