Bekräftat: SHL inför wo för smitta i slutspelet

Rögle och Växjö är två av guldkandidaterna inför SM-slutspelet. Bild: Anders Bjurö/TT

Ett lag som drabbas av coronasmitta under SM-slutspelet i ishockey kan tvingas lämna walkover – och i värsta fall dra sig ur.Dessutom finns en beredskap att inför åttondelsfinalerna ersätta ett coronadrabbat lag med det lag som blir elva i grundserien.Det skriver SHL på sin webbplats.

"Under slutspelet går det inte att skjuta på matcher i samma omfattning som i grundserien", säger SHL:s sportchef och vice vd Johan Hemlin till ligans webbplats.

SHL har haft stora problem med uppskjutna matcher på grund av coronasmitta under grundserien och slutspelsstarten har skjutits upp tre gånger.

På måndag, annandag påsk, inleds slutspelet och då finns inte tid till långa nedstängningar.

"Otroligt svårt"

Då kan ligan komma att ta till walkover, något som hockeynews.se var först med att berätta.

Nu bekräftar SHL uppgifterna.

"Ett lag som drabbas av ett stort utbrott som innebär att man inte kan komma till spel medför att laget sannolikt får lämna wo, och då med en förlust som följd. Vid ett sådant fall så tar man match efter match enligt schemat, SHL kan möjligen göra någon justering av schemat men det är högst begränsat."

"Med andra ord kan man i princip säga att det blir otroligt svårt för ett lag att slutföra slutspelet om man får ett stort coronautbrott under en matchserie. Ett lag som inte kan slutföra serien får lämna slutspelet, oavsett hur ställningen i matchserien ser ut", säger Hemlin.

Placering kan avgöra

Inför åttondelsfinalerna står lag 11 i grundserien på standby och kan ersätta ett lag som drabbas av coronasmitta och inte kan spela.

Om båda lagen i en matchserie drabbas och serien inte kan återupptas döms det lag som hade högre slutplacering i grundserien som vinnare.

"Även här har klubbarna varit delaktiga och detta kommer inte som någon nyhet internt. Här hoppas vi verkligen inte att vi hamnar, men vi är förberedda i regelverket om så är fallet", säger Hemlin.

När det gäller nedflyttningskvalet, där jumbon HV71 ska möta nästjumbon i bäst av sju matcher om en SHL-plats nästa säsong, kommer dock inte wo att användas. Där pausas matchserien om ett lag drabbas av coronasmitta.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning