Mourinho sparkas: "Inte fungerat som vi hoppats"

"Mou" får gå. Bild: AFP/Lehtikuva/Peter Powell

Sex dagar före Ligacupfinalen mot Manchester City på Wembley sparkar Tottenham sin portugisiske stjärntränare José Mourinho. Hela Mourinhos tränarstab får också gå. Klubbens ordförande David Levy "beklagar att saker och ting inte fungerat som vi hade hoppats".

Det blev bara 17 månader för José Mourinho i Tottenham.

Han tog över Londonklubben i november 2019, som ersättare till sparkade Mauricio Pochettino, då laget låg på 14:e plats i Premier League och förde upp klubben till en slutlig sjätte plats.

Den pågående säsongen började också bra och så sent som i december ledde Tottenham Premier League.

Tunga månader

När han nu sparkas ligger Tottenham på sjunde plats och har slagits ut ur Europa League av Dinamo Zagreb i åttondelsfinal.

Chansen att nå topp fyra i ligan, och därmed en Champions League-plats, är så gott som borta.

Nyheten kom morgonen efter att Tottenham som en av tolv klubbar gått ut med nyheten att de startar utbrytarligan Super League, som ska ersätta Champions League.

Den 58-årige Mourinho, en av de mest segerrika tränarna och utsedd till världens bäste 2002, har de senaste månaderna fått hård kritik för uteblivna resultat och framför allt för lagets torftiga och, enligt många, tråkiga spel.

Tysk tar över?

Mourinhos sista framträdande i Tottenham blev 2–2-mötet borta med Everton i fredags.

"José och hans tränarstab har varit här under en av de mest utmanande tiderna för klubben. På ett personligt plan har jag uppskattat att jobba med honom och beklagar att saker och ting inte fungerat som vi hade hoppats. Han kommer alltid att vara välkommen hit och vi vill tacka honom och hans tränarstab för deras insatser", säger ordföranden David Levy i ett uttalande.

Tottenham möter Manchester City i Ligacupfinalen på Wembley på söndag och har dessförinnan en ligamatch hemma mot Southampton på onsdag.

Vem som leder klubben då är oklart.

Julian Nagelsmann, tränare i Emil Forsbergs Leipzig, nämns enligt Reuters som en av favoriterna, men han sägs också vara en av kandidaterna till att efterträda Hansi Flick i Bayern München.

På måndagens träning ledde förre mittfältaren Ryan Mason laget.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning