Bekräftat: Helsingfors festspel och Konstens natt ställs in

I 24 år har sångare samlats för att uppträda på stan och på krogarna i Helsingfors under Körrundan, som varit en del av Helsingfors festspel. I fjol deltog över 2 500 sångare, men i år blir det ingen körsång på krogarna i augusti. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Helsingfors festspel och Konstens natt ställs in på grund av coronaläget, bekräftar staden.

Styrelsen för Helsingfors evenemangsstiftelse som ordnar Helsingfors festspel har beslutat att ställa in evenemanget inklusive Konstens natt med anledning av pandemin.

"Det är med sorgset sinne jag tvingas meddela, att Helsingfors festspel inte ordnas i år", skriver festspelschefen Marko Ahtisaari i ett brev till festivalens artister.

"Publikens, konstnärernas och arbetstagarnas säkerhet och välbefinnande är i detta läge i främsta rummet", fortsätter Ahtisaari.

Festspelen hade tidigare meddelat att ett beslut om årets festival måste fattas i början av maj.

Borgmästare Jan Vapaavuori lämnade samma besked på sin tisdagsinformation på webben.

– Festspelen planerar ändå nya sätt att föra samman konsten och publiken under trygga former, sade Vapaavuori.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning