Bekräftat: Bottas stannar i Mercedes – drömmer om VM-titeln

Valtteri Bottas får fortsatt förtroende i toppstallet Mercedes. Bild: AFP / Lehtikuva / Will Oliver

Nu är det klart. Valtteri Bottas har skrivit på ett nytt kontrakt med Mercedes för säsongen 2021.

Mercedes offentliggjorde den väntade nyheten att den finländska föraren Valtteri Bottas stannar i stallet också efter den här säsongen. Det nya kontraktet sträcker sig över säsongen 2021.

– Jag är mycket glad över att stanna kvar och fortsätta med de framgångar som vi har haft tillsammans, säger Bottas.

– De senaste åren har handlat om förbättringar och att jobba och utveckla varje detalj. Jag är säker på att jag i dag är bättre än någonsin men man ska alltid höja ribban. Mercedes har samma filosofi. De vill alltid bli bättre och ha mer.

Bottas berättar att han sedan barnsben drömt om att köra formel 1 och att en dag bli världsmästare. Att han nu fortsätter i VM-seriens klart bästa stall förbättrar hans chanser till att vinna en titel avsevärt.

– I år kämpar jag om titeln och i och med jag stannar kvar hos Mercedes har jag de bästa möjligheterna även för nästa år.

– Vi är i mitten av en kort säsong och jag vill ge mitt absolut bästa i varje lopp. Punkteringen förra veckan var ett bakslag i kampen mot (stallkamraten) Lewis Hamilton men jag har bestämt mig för att komma tillbaka den här helgen och kämpa.

Stallchefen Toto Wolff säger att han är mycket nöjd med att Bottas stannar i stallet minst en säsong till.

– I år ser vi den bästa Bottas på många år både när det gäller hans resultat men också fysiskt och psykiskt. Han spelar en stor och mycket viktig roll i teamet, säger Wolff.

– Jag är övertygad att om att vi har de två bästa förarna i formel 1 och att ge Bottas ett nytt kontrakt är ett första viktigt steg att behålla den här styrkan i framtiden.

Efter första loppet den här säsongen toppade Bottas VM-tabellen men efter det har det mesta handlat om stallkamraten Hamilton. Efter fyra lopp har finländaren halkat ner till andra platsen, 30 poäng bakom Hamilton. Men tanken på att för första gången vinna titeln har Bottas inte gett upp.

– Om jag gör det så är det definitivt slutkört.

Bottas hade maximal otur i det senaste loppet. En punktering kostade honom en säker andra plats. Hamilton lyckades rädda segern trots punktering och körde över linjen på tre hjul. Bottas var långt efter och blev bara elva. Ingen som jagar titeln har råd med en sådan miss eftersom det blir en kort säsong.

22 lopp var planerade för säsongen men hur många det verkligen blir vet ingen just nu. Inklusive loppet på söndag återstår åtta bekräftade tävlingar. Och med undantaget Rysslands GP så finns inget lopp utanför Europa i kalendern.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning