Bekant segerrecept för IFK – nu siktar laget på trepoängssegrar

För andra kvällen i följd fick IFK-spelarna fira efter förlängningsseger. Bild: Lehtikuva / Hannu Rainamo

Två matcher, två spurter där man hämtat in underläge och två förlängningssegrar. IFK:s säsongstart har följt ett klart mönster – ett mönster som IFK-spelarna själva vill bryta kommande vecka.

Minns ni filmen Groundhog day? Komedin från 1993 handlade om Phil Connors (spelad av Bill Murray) som tvingades uppleva samma dag om och om igen.

HIFK:s säsonginledning påminner rätt mycket om Connors öde med undantaget att dagen verkar få ett lyckligt slut varje gång.

IFK har inlett säsongen med två matcher på bortaplan och trots att man hittills inte varit i ledning en enda sekund under ligasäsongen har laget tagit två segrar. I båda matcherna har man släppt in ett tidigt baklängesmål och inför sista perioden varit tvungen att jaga i kapp.

I fredagens match mot JYP satte Joonas Rask segermålet i förlängning och dagen efter var det Iikka Kangasniemis tur att avgöra på extratid mot Jukurit.

– Att vi två gånger lyckats vända underläge till seger visar att det finns en enorm styrka i laget, säger Lucas Lessio.

Det kanadensiska nyförvärvets inledande helg i ligan var rätt tudelad. I fredagens match mot JYP flyttades han från andra- till fjärdekedjan då han stundtals hade lite svårt att komma in i ligatempot. På lördagen visade han att han är ett fullblodsproffs på alla sätt då han inte lät den mindre rollen påverka hans inställning eller spel.

Lessio sköt sina två första ligamål och visade upp sin starka skridskoåkning, sin fräna spelstil där han kör på mål och sitt starka skott.

– Han visade att han är stark framför mål och det är viktigt att han lyckas i målskyttet i början av säsongen, säger tränaren Ari-Pekka Selin.

– Han har fortfarande en hel del kvar att lära sig om lagspel och om vår spelstil. Han måste bättre kunna läsa när man ska anfalla och när de defensiva plikterna kallar. Men det vi såg i dag bådar gott för säsongen.

Lessio kommer närmast från KHL där han spelat för Kunlun Red Star, Dynamo Riga och Medvescak Zagreb – tre lag som inte precis är kända för disciplinerad eller speciellt organiserad hockey.

– Det är en rätt annorlunda hockey här än jag är van vid från KHL. Killarna är inte lika skickliga men tempot är högre. Här är alla bra på skridskorna och då blir det ett snabbare spel, säger den 25-åriga forwarden.

Lessio säger att han gillar vad han hittills sett och upplevt i ligan. Att det dessutom blev två mål i den andra matchen bidrar säkert till att det känns lättare inför de kommande drabbningarna.

– Jag tycker han såg mer avslappnad ut i sitt spel efter att han nätat, säger Selin.

– Det var som om han fick en extra växel på skridskorna efter sina mål. Han flög ju nästan fram på isen i tredje perioden.

Lessio själv tonar ner betydelsen av sina fullträffar och säger i stället på typiskt nordamerikanskt vis att han är nöjd då laget vann och att han själv kunde bidra till segern.

– Jag kände nog inte någon lättnad över att göra mål. Som spelare försöker man göra samma saker på isen hela tiden och fortsätta jobba hårt oberoende om man gör mål eller inte. Men visst är det klart att det känns skönt att få göra mål, säger han.

Och trots att Lessio är nöjd med att laget kunnat hämta in underläge och tagit hem segern i förlängning i säsongens båda matcher vill han inte att alla matcher ska följa samma mönster.

– Det är klart att vi vill vinna under ordinarie speltid också. Och också om förlängningssegrar inte känns lika bra kan de här matcherna vara väldigt värdefulla senare under säsongen då vi vet hur man kämpar sig ur jobbiga lägen, säger han.

Jukurit–HIFK 4-5 (1-0, 3-3, 0-1, 0-1)

I: 3.35 1-0 Vähätalo (Tavi,Salonen).

II: 23.52 1-1 Lessio (Rask, Eronen), 24.59 2-1 Kalliola (Flinck, Jääskeläinen), 29.09 2-2 Thorell (O'Connor, Eronen) pp, 34.16 3-2 Nikkanen (Kalliola, Kokkonen), 34.41 3-3 Lessio (Koivisto, Laakso), 38.58 4-3 Flinck (Suhonen, Kokkonen)

III: 46.42 4-4 Tyrväinen (Santala, Kangasniemi)

Förl: 60.11 4-5 Kangasniemi.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning