Behövs två Yle Vega?

Det behövs åtminstone en svenskspråkig radiokanal som tillåter vild och glad förnyelse av språket.

För ett tag sedan höjdes röster i HBL om brister i språkriktigheten i Yle Vega.

Redaktionen svarade efter en tid att man infört striktare kontroll av språkriktigheten och att också Radio Extrem fått sin beskärda del av tillrättavisningarna.

Jag har i huvudsak lyssnat på Radio Extrem i många år och kan nu konstatera att kanalen börjar likna en Yle Vega för lite yngre människor.

Vega i all ära, men behöver vi verkligen två Yle Vega?

Den Radio Extrem jag blev förtjust i var en smältdegel av dialekter med fantastiska nya och gamla ord och uttryck där verbalt kreativa och uttrycksfulla personligheter underhöll oss med allt möjligt intressant på en levande svenska.

Språket är ett verktyg för tankar. Hur blir det med våra tankar om språket bara handlar om att bevara dammiga grammatikregler? Språket behöver också leva för att bestå!

Det behövs åtminstone en svenskspråkig radiokanal som tillåter vild och glad förnyelse av språket. De finlandssvenska dialekterna är av naturen mycket uttrycksfullare än högsvenskan och då till exempel Österbotten, Hangö och Borgå möts, och vid sidan av programmet jämför sina ord och uttryck, kan nya talesätt uppkomma som lever vidare och berikar vårt språk.

Jag önskar att Yle Vega och Radio Extrem skulle ha två helt olika agendor, uttryck och ändamål.

Att man modigt till Radio Extrem anställer språkligt begåvade människor från olika delar av Svenskfinland, och ser det som en självklarhet att de där använder sin egen språkstil, hjälper vårt finlandssvenska språk att utvecklas och leva vidare ... och så gör det radion så mycket roligare att lyssna på!

Nan Andersin Helsingfors

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00