Behandla äldre lyssnare med respekt, Vega!

Bild: Mostphotos

Varför skall vuxna lyssnare påtvingas musik de inte är bekväma med?

Gunilla Malms insändare (HBL Debatt 26.3) och Tom Salomonsens intervju (HBL 2.4) om Vegas flödesmusik är båda befogade. Jag skrev själv en omfattande insändare för ganska exakt ett år sedan (HBL 15.3.2018) där jag bland annat tog upp detta återkommande ämne.

Sedan dess har glädjande faktiskt två betydande specialprogram uppstått. Söndagseftermiddagens tre timmars eminenta och välgjorda storsatsning "Lux" startade från och med hösten med den mycket musikkunniga El Bunu vid rodret. Han bevisar att musik ur olika genrer och språkgrupper kan spelas utan problem i samma program. Varje ny låt överraskar och ger lyssnaren en fin upplevelse som man kanske aldrig annars skulle ha stött på. Det andra är Hans-Åke Manelius program Vega Dans på fredagskvällar. Manelius visar att dansbandsmusik inte är ett skällsord utan en musikstil med fina och varierande låtar, ofta med vardagliga djupa texter som berör lyssnaren. Han rör sig fritt mellan nutid och 1960-tal på ett ledigt sätt.

Det här samma borde flödesmusiken på Vega kunna ta exempel av. Låtar från sju årtionden passar bra ihop. Pop, visa, country, dansband, nytt och gammalt. Låtar på svenska, engelska, spanska och franska fungerar bra om man bara vill och har rätt känsla för det. Man skall inte försöka vara så strömlinjeformad då det är fråga om en public servicekanal. Nu är över 60-åringarna helt diskriminerade. 1950-, 1960- och 1970-talsmusiken är totalt underrepresenterad med undantag av några Abba-låtar och discopärlor nu och då. Men inte är all musik helt fel som spelas. Nog träffar man rätt också. Tyvärr är den nya ungdomsmusiken överrepresenterad. Man har ju Radio Extrem dit denna musik borde kanaliseras. Varför skall vuxna lyssnare påtvingas musik de inte är bekväma med?

Beträffande finlandssvenska låtar borde samma regler gälla: ungdomsmusiken skall spelas på Extrem och vuxenpoppen på Vega. Detta borde i princip också gälla Vegatoppen som i sig är ett bra och välmotiverat koncept. Ta utomstående hjälp med profileringen av musiken om inte de ansvariga är mogna uppgiften. Vegas ansvar är att tillfredsställa sin målgrupp.

Här skriver desamma gnälliga pensionärerna igen som inte vet något om musik och radio, tänker man säkert på Vega. Men det är fel. Äldre lyssnare har sin fulla rätt till att höras och behandlas med respekt och vördnad. Jag har gjort min arbetskarriär inom musikindustrin och jobbat som produkt- och produktionschef, marknadsföringsdirektör och vd inom multinationella skivbolag. Målgruppstänkande har varit en viktig del av den verksamheten.

Jag har jobbat i nära förhållande till radiostationerna och också som frilans musikredaktör i nio år för Svenska Yle. Jag vet hur radion fungerar. Jag innehar erkänt en bred musikkännedom från klassikt till rock och lyssnar fortfarande på all sorts ny musik. Så jag anser mig ha en kvalificerad rätt att ta del i debatten som jag hoppas skall förbättra musiken för Vegas vuxna lyssnare.

Hans Rautio Helsingfors

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning