Begagnade Aaltovaser och legobitar i många julklappar

Aaltovasen är årets begagnade julklapp 2020. Bild: Tori.fi

Årets begagnade julklapp 2020 är den ikoniska Aaltovasen. På andra plats kommer en annan klassiker, nämligen lego. Detta framgår i en omröstning bland kunderna på webbsajten Tori.fi.

Drygt hälften av de vuxna finländarna har aldrig gett en begagnad sak i julklapp. Här finns kanske ändå ett trendbrott i sikte, för endast 14 procent av dem som deltog i sälj- och köpsajten Tori.fi:s omröstning skulle själv ha något emot att få en begagnad pryl i present.

Det största hindret för ett mera hållbart julfirande i form av begagnade julklappar är folks förutfattade meningar om begagnade gåvor.

– Traditionellt sett har den som ger en begagnad sak i present uppfattats som snål, otaktisk eller pinsam. Men det man borde fästa uppmärksamhet vid är varans kvalitet, nödvändighet och dess långa brukstid. Problemet existerar främst hos den som ska ge presenten, finländare överlag har inget emot att få begagnade julklappar, säger Laura Kuusela på Tori.fi.

Därför ordnar den välbesökta säljsajten nu för andra gången en omröstning om årets begagnade julklapp 2020. Vinnare i år är den ikoniska Savoyvasen, i dagligt tal mera känd som Aaltovasen, designad av Alvar och Aino Aalto redan år 1936. Vasen fick 22 procent av de 5 080 avgivna rösterna.

På andra plats med 19 procent av rösterna kom en julklapp som så gott som alla barn blir glada av, nämligen legobitar.

Därefter finns en rad elektroniska prylar på de följande platserna, nämligen konsolspelet Playstation 4, mobiltelefoner av märket Iphone samt bluetooth-högtalare.

"Julklappar hör till"

Det är nu andra gången säljsajten Tori.fi utser årets begagnade julklapp. I fjol valde konsumenterna Arteks klassiska pall till årets julklapp.

– Valet av årets begagnade julklapp representerar hållbar konsumtion, kvalitet och ett bra andrahandspris. Aaltovasen är allt detta, vasen är ett exempel på utmärkt design och kvalitet i en produkt som bevarar sitt värde från år till år, säger Kuusela.

Omröstningen på säljsajten var öppen för alla besökare. Bland alternativen fanns 17 ofta sökta produkter och populära konsumtionsvaror, bland annat idrottsklocka, Oura-ring och Mariskooli. Årets begagnade julklapp ska vara en sak som man både vill ge och få.

– Julklapparna är en väsentlig del av vårt sätt att fira jul och det finns ingen orsak att avstå från traditionen med julklappar. Men med små förändringar kan vi styra åsikterna så att allt fler konsumenter inser att en begagnad present är bra för alla, för hela jorden, säger Laura Kuusela.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning