Begagnad Toyota favorit i Finland – svensken väljer Volvo

Toyota med krok är favoriten när vi köper begagnad bil. Vi hittar den oftast på nätet. Bild: HBL-arkiv

När en finländare väljer begagnad bil blir det sannolikt en Toyota med motorvärmare och dragkrok. Motsvarande fynd i Sverige är en Volvo med samma utrustning. Auktionssajterna Tori.fi och Blocket har undersökt saken.

Toyota ligger i topp på söklistan för begagnade bilar i Finland. Femton procent av oss väljer den japanska bilen. Mercedes-Benz är god tvåa på 12 procent och Volkswagen trea med 11 procent. Volvo ligger strax under.

I Sverige har samma Volvo fortfarande en klar hemmaplansfördel. 20 procent av svenskarna letar i första hand efter en sådan. Steget till tvåan BMW är långt, bara 12 procent föredrar den tyska premiumbilen. Audi ligger på tredje plats och Volkswagen fyra.

I båda länderna ska bilen helst ha motorvärmare och dragkrok. De ligger högre än krockkuddarna på båda ländernas önskelista. 50 procent vill absolut ha motorvärmare, 45 procent krockkuddar. Ganska få bilspekulanter kräver backningsradar, extraljus, uppvärmda speglar eller läderstolar, men nästan varannan kräver dragkrok.

Högt på listan över tillbehör ligger också servostyrning och bänkvärmare. De hör till egenskaper som nästan krävs för att bilen ska bli såld, eftersom drygt 40 procent förutsätter dem.

Alla bilspekulanter vet att det gäller att kontrollera bilens kondition före köpet. I Finland fokuserar vi på serviceboken, motorn och utsidan. Bara sex procent är intresserade av styrningen och 13 procent av däcken. Trots att bränsleförbrukning och -priser är ett vanligt samtalsämne är det bara 18 procent som tycker att det är ett viktigt argument vid bilköpet. Nästan ingen fäster vikt vid hur bra strålkastare bilen har.

76 procent av finländarna letar i första hand på nätet när de behöver en begagnad bil. Vem som säljer bilen är oviktigt för 40 procent. Knappt 60 procent tar sig till en bilförsäljare och 25 procent läser tidningsannonser. 10 procent av finländarna letar i utlandet.

För en begagnad bil vill var femte finländare betala 5 000–10 000 euro. Näst vanligast var prisklassen 10 000–15 000 euro och på tredje plats kommer bilar för 2 000–5 000 euro.

Uppgifterna kommer från den undersökning Tori.fi och svenska Blocket.se gjorde i februari och mars. 1 524 finländare och 1 864 svenskar deltog.

 

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning