Begagnad dieselbil från Sverige är klimatsmart

Genom att byta till en modern dieselbil kan den som bor utanför Ring III minska sina rörliga bränslekostnader och personliga koldioxidutsläpp från trafiken med 32 procent.

Regeringen genomför en klimatpolitisk höjning av bränsleskatten. Men redan nu måste medelfinnen arbeta sju timmar för att tjäna 100 euro vilket krävs för att tanka för 70 euro eftersom 30 euro går i inkomstskatt. Av bränslet går 40 euro i bränsleskatt och 30 euro åt bensinförsäljaren. Man arbetar alltså fem timmar åt skattebjörnen och två timmar åt oljebolaget för nöjet att tanka bilen.

En några år gammal bensindriven familjebil av en allmän modell i Finland har 153 gram koldioxidutsläpp per kilometer (6,6 liter per 100 km).

För samma pengar (den finska tilläggsskatten beaktad) får man i Sverige en begagnad lika stor dieselbil med endast 104 gram koldioxidutsläpp per kilometer (4 liter bränsle per 100 km).

Genom att byta till en modern dieselbil kan den som bor utanför Ring III minska sina rörliga bränslekostnader och personliga koldioxidutsläpp från trafiken med 32 procent eftersom man åker 460 kilometer längre på samma tankning. Detta är ett kallt faktum i motsats till mycket flummigt som energitekniska analfabeter brukar påstå.

Citymänniskorna bör i stället vara klimatsmarta genom att åka kollektivt och elsparkcykel samt genom att inte flyga till andra sidan av jordklotet. Ordentliga trängselavgifter i Helsingfors och gröna boulevardprojekt kommer att avskräcka från bilkörning och rekommenderas av alla klimattroende.

Regeringens bränsleskattehöjning gör en bilköpsresa till Sverige ännu mera lönsam och trevlig. Papperskriget är trivialt, allt förklaras på nätet och den svenska bilfirman hjälper. Förutom tillfredsställelsen att ha gjort en strong insats för koldioxidminskning får man en gosig bil. Bensinbilen kan man sälja till någon som behöver bil endast sporadiskt.

Jarl Ahlbeck, teknologie doktor, Åbo

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning