Befriande monolog om kvinnlig sexualitet

Sarah Kivi, Julia Rosa Peer (i mitten) och Essi Rossi har arbetat fram en intim och ärlig monologföreställning om kvinnlig sexualitet. Bild: Kastehelmi Korpijaakko

Tyska skådespelaren Julia Rosa Peer gör en viktig upptäcktsresa och uppmuntrar publiken till detsamma.

Ejaculation. Discussions about female sexuality. Koncept, dramaturgi: Essi Rossi, Julia Rosa Peer. Regi: Essi Rossi. Ljud: Sarah Kivi. På scenen: Julia Rosa Peer.

Nationalteaterns Willensauna-scen 25.10.

Varför är modigt det första ordet jag kommer att tänka på när jag ska skriva om föreställningen Ejaculation. Discussions about female sexuality?

Ja, för att det Julia Rosa Peer gör är modigt, så klart. I en timme och en kvart talar hon direkt och personligt om sexualitet, sin egen och andra kvinnors. Men varför krävs det mod för att göra det? Varför är stämningen mot slutet nästan andäktig i salen på Nationalteaterns baksida? Varför känns detta som något helt nytt, något samtidigt skört och oerhört starkt?

Peers monolog inleds med en dialog med publiken. Frågorna hon ställer är så privata de kan bli, och förvånansvärt nog svarar folk. Fick du din första orgasm med en man eller en kvinna? Känner du dig sexig? Vilken var din starkasta sexuella upplevelse? Stämningen är laddad och kanske lite nervös.

Men föreställningen som följer är inte farlig. Tvärtom är Peers framtoning mjuk, öppen och oskuldsfull (sic). Hon är ärligt undrande. Hon redogör för den personliga resa hon gjort under två års tid, då hon parallellt med att utforska sin egen sexualitet (inte sexuella läggning) träffade ett fyrtiotal kvinnor på olika håll i världen och pratade om sexualitet med dem. Delar av de inspelade samtalen får vi höra, och de är verkligen ärliga och direkta - tack vare Peers mycket direkta frågor.

Vi hör en australiensisk kvinna skrattande säga att hon inte förstår hur någon kan uppfatta henne som sexuellt attraktiv och att hon inte har en aning om vad sex egentligen handlar om eller vad hon gillar, hon bara hänger med bäst hon kan.

Vi hör en finsk sexarbetare berätta om sina orgasmer och en sexualterapeut läsa upp WHO:s definition på hur sexualitet tar sig uttryck och vilka komponenter som hör till en sund sexualitet.

Ejakulation är tabu

Och vi får lära oss om kvinnlig ejakulation. Ett tabu. Ett alldeles normalt och inte speciellt ovanligt fenomen, som de flesta kvinnor (och män) är saligt ovetande om tills det händer dem själva. Och även då är förbryllningen stor över vad det är som händer och varför.

På ett komiskt och bryskt pedagogiskt sätt förklarar Peer de anatomiska och fysiologiska aspekterna av en kvinnas ejakulation och slår samtidigt ett slag för alla människors rätt till utlösning.

Eller inte.

Det finns plats även för asexualitet inom sexualitet.

Under det tvååriga arbetet med föreställningen lär sig Peer mycket om sig själv, och det är påtagligt hur viktig denna upptäcktsresa varit för henne. På scenen är hon sig själv, bildligt sett naken, och hon vill tala om de saker hon grubblat på för att skingra mystiken och missuppfattningarna kring kvinnlig sexualitet och för att spräcka tabun.

Fantasiskt, säger jag. Detta behövs, för temat är så underligt förvrängt. Så mångfacetterat att det är omöjligt att gå in på det i denna kontext.

Jag känner iver över möjligheten att Peer, regissören Essi Rossi och musikern Sarah Kivi kan turnera med uppsättningen och sprida det här, detta öppna och naturliga sätt att tala om något så livsviktigt. Behovet att tala finns: efter föreställningen vill ingen lämna salen. Publiken sitter kvar och diskuterar, berättar, frågar. Stämningen är nästan revolutionär.

Sonja Mäkelä Teaterkritiker

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning