Spring så länge du orkar – så här fungerar Beep-testet

Bild: Hbl-arkiv

Esbo stad avbryter det så kallade beep-testet tills vidare efter dödsfallet förra veckan. Enligt experter är testet inte farligare än andra konditionstester – för friska elever. Också Helsingfors och Åbo tar åtminstone tillfället bort testet från sina agendor.

Den här hösten ska tusentals finländska skolelever springa det så kallade beep-testet, som funnits i läroplanen i två år. 20 meter fram och tillbaka i accelererande takt så länge du orkar.

Nu är testet under lupp då en skolelev vid Tiistilän koulu i Esbo fick ett sjukdomsanfall under gymnastiklektionen förra veckan och senare dog på sjukhuset.

Testet, som ofta genomförs inomhus, mäter framför allt syreupptagningsförmågan. Det infördes i den finländska läroplanen 2016 som en del av de nationella Move-mätningarna som undersöker elevernas fysiska prestanda. Testet utvecklades ursprungligen av forskaren Luc Léger vid universitetet i Montreal 1982 och nådde senare finländska skolor och idrottslag i ojämn takt.

Namnet kommer sig av att testets intervaller är uppdelade med ett pipljud, som spelas upp med stigande frekvens. Det börjar som en rask promenad, men takten ökar för varje minut. Ju längre man kommer i testet, desto snabbare måste man springa 20-metersvändorna för att inte falla ut.

I år springer eleverna i årskurserna 5 och 8 beep-test som en del av Move-mätningarna. Resultaten har ingen inverkan på elevernas betyg i gymnastik utan används för att kartlägga elevernas allmänna funktionsförmåga.

På många håll har beep-tester ersatt det klassiska coopertestet. Beep-testet är framför allt ett individuellt test. En toppidrottare kan till exempel jämföra hur hen ligger i förhållande till andra och sätta mål enligt det.

Göran Småros, rektor vid Närpes högstadieskola, var en av de första finländare som stiftade bekantskap med beep-test.

– Jag har använt det på fotbollsträningar, men inte som gymnastiklärare i skolan. Det är inte det bästa sättet att mäta kondition, men det är lätt och snabbt att ordna då det kan göras både inomhus och utomhus, säger Småros.

– Testet i sig är inte värre än andra tester. För de flesta är det ofarligt, och du kan sluta när du vill. Men efter vad som hänt kan det bli ett temporärt stopp för att utreda saken, så att lärare och elever kan känna sig säkra, fortsätter Småros.

Strax därpå kommer beskedet att Esbo stad avbryter Move-mätningarna tills vidare. Enligt utredningen av fallet i Tiistilän koulu hade skolan följt Utbildningsstyrelsens direktiv för hur Move-tester ska genomföras. Den grundläggande frågan är vad som orsakade elevens sjukdomsattack.

Småros påpekar att det är mycket vanskligt att uttala sig om fallet eller om beep-tester överlag innan man känner till detaljerna.

Direktiven för Move-mätningarna betonar att elever som har bakomliggande sjukdomar, som till exempel hjärtbesvär, inte ska delta i testerna. Men det kan komma överraskningar. Och den enskilda läraren som följer läroplanen har inte tillgång till hemligstämplad patientinformation.

Tiistilän koulu i Esbo. Bild: Mikko Stig

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning