Så får du bäst napp med din dejt-app

Genom små förändringar kan du maximera chanserna att lyckas med din speed-dejtning eller att träffa någon med hjälp av en app, visar forskning. Allt hänger på kroppsspråket.

Dejtningsappen Tinder är en av världens mest nedladdade appar. En bild av potentiell partner dyker upp i telefonen och med ett svep med fingret avgör du om du är intresserad eller inte.
Det som genom alla tider varit en ganska omständlig affär avgörs alltså i dag under några få kritiska sekunder där bildens betydelse inte kan överskattas.
Tidigare forskning har visat att ett leende eller en nick inte skadar. Forskare vid bland annat University of California och Stanford University i USA kan nu konstatera att ett annat bra tips – oavsett om du är man eller kvinna – är att ha ett "öppet" kroppsspråk. Att ta mer plats, helt enkelt.

Djuriska signaler

– Vi har sett samma sak i djurriket, att maximera sin fysiska närvaro används som en signal för att attrahera en partner. Det sänder en signal som säger 'Jag får saker gjorda' eller 'Jag har en plats i den här hierarkin', säger Tanya Vacharkulksemsuk, forskare vid University of California, till CNN.
Tillsammans med kollegor har hon genomfört två studier, vars resultat nu publiceras i Proceedings of the National Academy of Sciences.
I den första analyserade forskarna videosekvenser av 144 personer under en speed-dejtning. Efteråt fick deltagarna svara på frågor hur han eller hon hade uppfattat sina partners, men framför allt: om de ville träffa dem igen.

Dubblade chanser

Det visade sig att det fanns ett mycket tydligt samband mellan den "plats" som dejten tog upp, rent fysiskt, och chansen att få ett "ja". De som rörde mycket på händer och armar under dejten fördubblade sina chanser. För att se om det även fanns ett orsakssamband använde sig forskarna sedan av fejkade bilder på en dejtningsapp, där personerna antingen tog upp mycket eller lite plats, exempelvis genom att ha armarna utslagna på bilden – eller i kors. En och samma person fick alltså två profiler.
Det visade sig att de som hade utsträckta armar och/eller ben fick 27 procent fler napp, än de som hade ett mer slutet kroppsspråk.
I båda experimenten blev resultatet ungefär detsamma för både kvinnor och män.

ANDRA LÄSER