Microsofts tredje finska datacenter byggs i Vichtis

Microsoft bygger upp ett datacenterområde med tre stora datacentraler i huvudstadsregionen. 

Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
06.06.2022 11:22
Microsoft väljer Vichtis som ort för sitt tredje datacenter i Finland, meddelar bolaget på måndagsmorgonen. Teknikjätten berättade tidigare i vår om sina planer på att bygga liknande datacenter i Esbo och Kyrkslätt. 
Målet är att skapa ett datacenterområde kring huvudstadsregionen, med flera datacentraler som fungerar självständigt men stöder varandra. 
Satsningen driver på digitaliseringen i Finland, menar bolaget. Över fyra års tid väntas Microsoft, tillsammans med sina samarbetspartner och kunder, dra in över 17 miljarder i omsättning i Finland och skapa över 11 000 nya arbetstillfällen i landet. Detta enligt en utredning av analysföretaget IDC.
"Med hjälp av datacentren kan företag, högskolor och forskningsinstitut använda molndata för innovation, digitalisering och datadriven tillväxt ännu mer effektivt", säger Microsofts Finlandsdirektör Mervi Ahonen i pressmeddelandet. 
Bygget av datacentren inleds när detaljplanerna är gjorda och tillståndsprocesserna avklarade. För Vichtis del handlar det om den största privata investeringen i kommunens historia.  
"Det här har lika stor betydelse för Vichtis livskraft som järnvägen eller motorvägen. Datacentren är framtidens riksvägar, och får man ett sådant till sin ort har man utmärkta möjligheter att stärka dragningskraften", säger kommunfullmäktigeordförande Eerikki Viljanen i pressmeddelandet. 
De nya datahallarna i Finland är en del av Microsofts globala infrastruktur för molntjänster. Dit hör över 60 datacenterområden med sammanlagt över 200 datahallar. Bolaget har över en miljard molntjänstkunder i 140 länder. 
LÄS OCKSÅ: Microsoft bygger datacenter – men räcker elen?

ANDRA LÄSER