Carl Haglunds inkörningsperiod är slut – nu är han Veritas vd på riktigt

På onsdagen tillträdde Carl Haglund officiellt posten som vd för pensionsbolaget Veritas. Han har slutfört den introduktionsperiod som startade i oktober.

Carl Haglund, född 1979, kom till Veritas från konsultbolaget Accenture. Tidigare har han bland annat varit SFP-ordförande, försvarsminister och Europaparlamentariker.
Patrik Haraldpatrik.harald@hbl.fi
15.06.2022 10:27 UPPDATERAD 15.06.2022 10:35
I juli har det gått ett år sedan Carl Haglund utsågs till vd för pensionsförsäkringsbolaget Veritas, efter Carl Pettersson som gick över till motsvarande tjänst inom konkurrenten Elo. I oktober började Haglund jobba på Veritas, men enligt praxis i branschen var han först tvungen att genomgå en  introduktionsperiod, eftersom lagen kräver att vd:n har god kännedom om verksamheten. 
Under introduktionsperioden har Haglund dock redan varit medlem av Veritas ledningsgrupp.
Finansinspektionen, som är den myndighet som övervakar bank- och försäkringsbranschen, har nyligen bedömt Haglunds kunnande och konstaterat att han uppfyller kraven för vd-posten.
Under Haglunds introduktionsperiod har Veritas ekonomidirektör Tommy Sandås fungerat som tf vd. Sandås fortsätter nu som ekonomidirektör och vice vd.
Till Veritas kom Carl Haglund närmast från konsultföretaget Accenture. Dessförinnan var han vd för det kinesiska energibolaget Kaidis finländska dotterbolag. Haglund är också tidigare SFP-ordförande och har varit både försvarsminister och Europaparlamentariker.
Veritas, med huvudkontor i Åbo, är fjärde störst av de finländska pensionsförsäkringsbolagen. Bolaget är klart mindre än jättarna Varma, Ilmarinen och Elo, både räknat i antal kunder och förvaltat kapital.
Läs också:
Gustavson häpen över nio månaders praktik för Haglund: "Karln har ganska snabb fattningsförmåga"