Rovanperä världmästare och miljonär

Kalle Rovanperä skrev historia då han på söndagen säkrade VM-titeln som den yngsta världsmästaren någonsin. Och i samma veva blev han åtskilligt rikare.

Kalle Rovanperä i aktion.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
03.10.2022 14:34
22-åringen har dominerat VM-serien i rally i stor stil hela säsongen. Segrarna har avlöst varandra och det stod i det tidigt skede klart att det skulle bli VM-titel för den unga finländaren.
Och rik blir han också på kuppen då en stor del av inkomsterna är bonusrelaterade. Enligt managern Timo Jouhki är bonusarnas andel mer än 50 procent och vinner du titeln får du bonuspengar till höger och vänster.
Några exakta summor vill Jouhki inte avslöja men han säger att bonusarna uppgår till miljonbelopp där den första siffran inte är en etta.
— Kontrakten har många bonusklausuler. Bonus för segern i ett lopp kan redan den ge rejält med pengar, säger Jouhki till Ilta-Sanomat.
En deltävlingsseger kan ge 200 000 euro i bonuspengar. Rovanperä har vunnit sex rallyn i år.
Rovanperä har ett koppel med samarbetspartners där Red Bull, United och IKH torde vara de de största. Också i de pappren finns bonusklausuler och i vinter är hans stall Toyota tvunget att höja hans lön.
Rovanperä bor numera i Monaco och beskattas alltså inte i Finland.

ANDRA LÄSER