Maratonlöpare riskerar magsjuka på Silja Symphony

Då Silja Symphony avgår mot Stockholm i kväll finns över 1 000 maratonlöpare ombord. Endast ett tjugotal löpare har avbokat resan på grund av magsjukeepidemin som fortsätter härja på fartyget.

Johanna Häggblom
03.06.2016 15:32 UPPDATERAD 03.06.2016 18:14
Ett tiotal nya fall av magsjuka har uppdagats ombord på Silja Symphony sedan i går natt. Enligt kommunikationschefen Marika Nöjd har fartyget vidtagit nya åtgärder för att råda bukt på noroviruset. Sedan epidemin bröt ut förra helgen har över 200 passagerare och besättningsmän insjuknat.
– Vi städar fartyget hela tiden, men samtidigt rör sig folk överallt och rör vid allting, så det är svårt att kontrollera hur viruset sprids.
Inga andra fartyg har drabbats av smittan. Nöjd tror att smittan endast finns på Symphony men att den är svår att utrota eftersom många omedvetet kan bära på smittan och rör sig ombord.

Det har inte varit tal om att dra bort fartyget från trafik?

– Nej, sådana rekommendationer har vi inte fått av THL.
Då fartyget avgår från Helsingfors klockan 17 i dag finns över 1 000 personer ombord på väg till Stockholm marathon som går av stapeln i morgon. Enligt researrangören Paula Vetikko har många hört av sig med frågor om viruset.
– De flesta väljer ändå att resa, endast ett tjugotal har avbokat resan. Vi har fått information att allting fungerar normalt ombord, endast gymmet och lekrummet hålls stängda, säger Vetikko.

Storstädning på söndag

På söndag ska hundratals städare minutiöst gå igenom färjan.
Silja Symphony har haft omkring 10 000 passagerare den här veckan.
– Vi har tagit prover från dörrhandtag, räck och andra beröringsytor, och hittat virus. Proverna från restauranger och vattenledningar är ännu inte klara, säger Marika Nöjd.
Det var i torsdags som Institutet för hälsa och välfärd THL bekräftade att norovirus har hittats ombord. Sammanlagt har över 300 passagerare avbokat sin resa under veckan.

ANDRA LÄSER