Posten: Vi har aldrig hittat ett barn i våra automater tidigare

På torsdagskvällen låste en pojke in sig i en av Postens paketautomater. Jenni Mattsson på Posten säger att det är första gången en person dyker upp, men visst har man hittat annat än bara paket och brev i skåpen.

Ingen på plats vid gårdagens drama hade skåpets nyckelkod, men skåpet kunde öppnas med en så kallad masterkod.
Leken höll på att gå riktigt illa när en liten pojke av misstag låste in sig i en paketautomat i Korsholm. Österbottens räddningsverk var redo att ta till hårdhandskarna för att frigöra pojken men i sista sekunden lyckades butikspersonalen öppna paketautomaten.
Jenni Mattson, kommunikationsdirektör på Posten, skriver i ett mejl till HBL att det österbottniska fallet är mycket ovanligt. Aldrig har hon hört om att en människa blivit inlåst i något av Postens 2 300 serviceställen.

Vilka olika saker har posten hittat i sina paketautomater tidigare?

"Ibland har kunder av misstag lagt sina personliga saker, typ väskor eller liknande, i skåpet när de har hämtat sitt paket och stängt skåpets dörr. Det finns också enskilda fall där till exempel en utländsk turist av misstag har trott att automaten är en förvaringsautomat, där man kan lämna sina saker."

Hur ofta hittar man ett barn där?

"Det här är det första fallet. Enligt våra uppgifter har inga personer blivit instängda i våra automatskåp tidigare."

Hur reagerade ni på samtalet om att det finns ett barn i paketautomaten?

"Postens regionchef som ansvarar för det lokala servicenätet i västra, mellersta och östra Finland, Sirkka-Liisa Korpi, fick besked om det som hade hänt från vår partner som driver automaten. En sådan här sällsynt händelse skapar ju självklart oro hos alla som är inblandade – speciellt för pojken som säkert hade några långa minuter i skåpet – men lyckligtvis löste situationen sig snabbt och allt slutade bra. Det viktigaste är att barnet mår bra och inte känner sig rädd längre."

Kommer den här händelsen att påverka ert arbete på något sätt?

"Vi har redan tidigare lagt till en varning i våra instruktioner om att alltid stänga skåpsdörren efter hämtning. Nu efter den här händelsen kommer vi att gå igenom separat hur vi kan lägga till ännu mer information och instruktioner om att det är viktigt att alltid se till att skåpdörren är stängd."

Hur ofta öppnas stängda paketautomater?

"Distansöppning kan inte göras i alla paketautomater. De är inte alla likadana, men vi har en realtidsstatus på automatnätverket och ser om de är öppnade eller stängda, upptagna eller lediga. Varje automat har också sin egen så kallade masterkod som byts dagligen för att öppna skåp vid behov."
ANDRA LÄSER