Martina fick fel studentprov framför sig – "Tårarna rann när jag skrev"

I över ett år har studentskrivningarna tagit upp en stor del av Martina Westerbacks vardag. Efter vårens sista skrivning, studentprovet i lång matematik, hoppades hon få andas ut. Ett litet misstag ändrade allt.

Martina Westerback hade förväntat sig ett bra betyg i lång matematik. Men efter att hon fått skriva provet på bara 1,5 timmar blev betyget B.
– Matematiken var det ämne jag hade satsat allra mest på och förväntade mig bäst resultat av men så blev det inte, konstaterar en nybliven men rätt besviken student.
18-åriga Martina Westerback tog denna vår studenten från Vasa gymnasium. Studentskrivningarna kan hon dock inte lägga bakom sig ännu. I höst väntar ytterligare en skrivning då hon ska skriva om provet i matematik.
Orsaken är att hon nu under vårens sista skrivning fick fel prov framför sig. Westerback skulle skriva provet i lång matematik men fick av misstag provet i kort matematik.
– Jag tyckte provet kändes väldigt enkelt men tänkte att man hört att svårighetsgraden kan variera mycket från år till år, säger Westerback.
Hon skrev i fyra och en halv timme innan hon lämnade in provet, fortfarande ovetande om att hon skrivit fel prov. Det var först då hon utanför provsalen började diskutera med kompisarna som hon insåg att det gått fel.
– I panik rusade jag till studiehandledaren och sedan klarnade det att jag verkligen hade fått fel prov utdelat.
Skolans personal hade aldrig varit med om en liknande situation och ringde, även de i panik, till Studentexamensnämnden för att reda ut vad som nu skulle ske.
Studentexamensnämnden hade tydliga regler för hur situationen skulle lösas. Fyra och en halv timmes slit med provet i kort matematik var bortkastad tid eftersom det provet inte kunde beaktas. I stället fick hon en och en halv timme tid på sig att skriva sitt prov i lång matematik. Och några kompensationspoäng blev det heller inte.

Förväntningarna gick i kras

Westerback minns inte mycket av de 90 minuter hon satt och skrev dagens andra prov.
– Jag kunde inte tänka klart. En sak jag minns är att tårarna rann hela stunden jag satt där och skrev, berättar hon.
Att kunna koncentrera sig på ytterligare ett prov då man redan trodde att man skrivit klart, var så gott som omöjligt.
– Matematikprovet var det sista av alla och vi hade med kompisarna bestämt att fira och gå ut och äta genast efter provet men så blev det inte för mig, säger Westerback.
Hon berättar att matematiken var det ämne hon satsat mest på och även förväntade sig bäst resultat i. Ett litet mänskligt misstag ändrade det totalt.
– I de preliminära proven vi fick öva oss på i förhand skrev jag M. Nu står jag här med ett B på mitt studentbetyg och jag erkänner att det känns jobbigt.
Westerback blev student som planerat men är så missnöjd med matematikvitsordet att hon valt att skriva om i höst.
Högskolorna i Finland publicerar i år sina antagningsresultat senast 28 juni. Westerback har redan fått den glädjande nyheten att hon blev antagen till utbildningen hon i första hand sökte till och ser fram emot att börja studera allmän pedagogik vid Åbo Akademi i Vasa i höst. Tack och lov konstaterar hon, var betyget i matematik inte något som specifikt beaktades i ansökan till denna utbildning.
– Det känns rätt nu men vem vet hur det känns efter ett tag. Jag vill skriva om matematiken för att hålla alla dörrar öppna för framtiden, säger Westerback.

"Sex timmar tid för alla"

Trots att hon slutligen fick sin vita mössa, kan hon inte förneka att det lilla misstaget med matematikprovet sänkte stämningen under hennes studentdag.
– Jag kände inte lika stor lycka som jag hade velat göra den dagen. Det där B på betyget påminde mig hela tiden om att alla skrivningar nog inte var över för mig än.
Westerback hade önskat att Studentexamensnämnden varit lite mer tillmötesgående. Hon förstår väl att det finns regler och att de bör hållas men ifrågasätter ändå vissa beslut.
– Man kan till exempel få kompensationspoäng ifall man skriver ett prov i feber men jag däremot fick inga kompensationspoäng alls.
Westerback önskar att hon åtminstone hade fått mer tid än 90 minuter på sig att skriva provet.
Tiina Tähkä, generalsekreterare vid Studentexamensnämnden, berättar att orsaken till att man inte kunde beakta provet i kort matematik i stället, är att anmälan till studentproven är bindande och i Westerbacks anmälan stod det att hon skulle skriva lång matematik.
Tähkä kommenterar vidare att provtiden för alla är sex timmar och att Westerback redan skrivit i fyra och en halv timme. Därmed återstod enbart en och en halv timme.
Hon berättar att provpappren är färgade i olika färg och att det på pappret står skrivet vilket prov det handlar om. Det är sedan upp till studenten själv att se till att man lämnar in rätt prov.
Westerback vet nu i efterhand att det stod kort matematik uppe i hörnet på hennes prov.
– Nu vet jag var man ska kolla men det gjorde jag inte då. Det är en sådan stress och press i den situationen att man inte tänker på allt.
Hon hade varit nöjd med resultatet från provet i kort matematik ifall det hade beaktats. Det provet hade gett henne betyget L. Studentexamensnämnden gick inte med på det och därför skriver nu Westerback om provet i lång matematik i höst.
– Jag vill göra det för jag vet att jag kan så mycket bättre än det här.
Läs också:
Lättare komma in i Mattlidens gymnasium

ANDRA LÄSER