Bebisar får inte längre stirra på populär smilfigur – Vad tycker du?

Bild: HBL

Är du född på 1980-talet eller årtiondena efter det? Då är chansen stor för att en gul leende figur på en röd bakgrund är bekant.

Fram tills alldeles nyligen hade åtminstone en rådgivning i Helsingfors planschen med smilfiguren hängande på väggen. Länge var det traditionen att dela ut planschen till alla föräldrar i hela Finland.

Problemet, enligt Helsingfors stad, är att planschen är sponsorerad av livsmedelsföretaget Nestlé. Staden har ett förbud mot reklam.

– Förbudet har varit i kraft i många år, men det har inte följts. Det framkom nyligen när man spelade in en video på en rådgivning, då hängde planschen på en vägg, säger överskötare Tarja Viitamäki som är chef för rådgivnings- och familjearbetet i Helsingfors.

I staden finns 25 rådgivningar och på dem jobbar 200 personer. Viitamäki säger att planschen varit mycket populär både hos de allra minsta och hos deras föräldrar.

– Planschen i all sin ära, men ingenting slår förstås att titta på sina leende föräldrar, säger hon.

Så här ser Helsingfors stads nya reklamfria plansch med en smilfigur ut. Den tidigare planschen var sponsorerad av Nestlé. Bild: Mari Huhtanen

Staden har nu i stället tryckt upp en egen version av den egna planschen, formgiven av Mari Huhtanen. Den kommer att delas ut till föräldrar.

Personligen har Viitamäki inte upplevt att det kommit in klagomål på just Nestlés smilfigur, men däremot har föräldrar ifrågasatt Valios broschyr på rådgivningen. De innehåller information om vilken typ av mat man ska ge till bebisar i olika åldrar.

– Men dem har vi aldrig delat ut till föräldrar, säger hon.

Det är inte bara Helsingfors som har nolltolerans mot Nestlés plansch. Det gäller också Vanda. Och för fyra år sedan slutade även Esbo stads rådgivningar att dela ut den, skriver Iltalehti.

I andra finska städer resonerar man annorlunda.

Till exempel i Tammerfors avlägsnar rådgivningarna den vita nedre kanten där Nestlés reklam finns.

– Planschen är väldigt viktig för föräldrarna. Möjligtvis har de själv tittat på den som små. Min egen 36-åriga dotter har tittat på den när hon var liten, säger Virva Parkkali på Tammerfors stad till Iltalehti.

Inte heller i Åbo eller Uleåborg anser man att smilfiguren är reklam.

Varför är en plansch med en leende figur så bra?

– Det hänger ihop med barnets utveckling. Bebisen tycker om att fästa blicken på något och de brukar gilla leende ansikten. Dessutom är planschen tydlig och har klara färger. Det är lätt att fästa blicken på den.

Är det rätt att förbjuda Nestlés traditionella smilplansch?

Laddar ... Laddar ...

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning