Spela bollspel eller måla svampar – staden erbjuder varierande höstlovsprogram

Är du intresserad av sport, husdjur, teater eller pyssel? Höstlovsprogrammet i Helsingfors erbjuder allt från bollsporter och verkstäder till avslappnat höstlovsprogram på en rad ungdomsgårdar i staden. Mycket av programmet är avgiftsfritt. HBL har listat ett urval ur programmet.

För att spela jättevolleyboll behövs både spelöga och samarbete. Det här är en av aktiviteterna i Tölö sporthall under höstlovet.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
19.10.2022 05:00
Bibliotek, idrottshallar, ungdomsgårdar och kulturhus i Helsingfors ordnar ett varierande urval med program för höstlovslediga skolelever den här veckan. Man kan välja mellan allt från teaterverkstäder och örhängesverkstäder till att sköta om husdjur på Fallkulla gård.
En klassiker när det drar ihop sig till lov i huvudstaden är Easysport-veckan i Tölö sporthall. Det kostar visserligen 2 euro, men därefter kan man pröva på en rad olika sportgrenar, allt från vanliga bollsporter till mera exotiska sportgrenar som cirkuskonster eller sumobrottning. Programmet riktar sig till barn i åldern 6–13 år och det ordnas måndag–fredag.
Ett annat program som pågår hela veckan är djurskötsel vid Fallkulla husdjursgård i Malm. Där får barn och unga delta i skötsel och matning av getter, får, kaniner, kor, ponnyer, en minigris, kycklingar och ankor. Jobbet sker både i stall och utomhus, så det behövs stövlar och kläder som får bli smutsiga. Deltagare bör anmäla sig i förväg på webbsajten harrastushaku.fi.
Vid Helsingfors konstmuseum i Kampen pågår konstverkstäder med naturtema på onsdag och fredag, programmet pågår nonstop klockan 13–16. Med hjälp av lupp får deltagarna bekanta sig med svampar och andra naturmaterial och skissa upp dem på skrapkartong. Hur ser en trattkantarell eller en tallkotte ut i förstoringsglaset? Under 10-åringar bör ha sällskap av en vuxen.
På Annegården öppnas den abstrakta utställningen Kvadrat / Kub med en målarfest. Där får personer i alla åldrar måla och skapa sina egna konstverk. 
Vid en av de tre svenska ungdomsgårdarna i Helsingfors ordnas lite program. Sandels i Tölö håller stängt medan ungdomsledarna är fullt sysselsatta med att ordna höstlovspartyt vid Tiivistämö på onsdag kväll, det kan du läsa om i en skild artikel. Däremot är ungdomsgården Rastis i Nordsjö öppen fredagen den 21 oktober från klockan 16. Där kan man spela, titta på filmer och hänga med gamla och nya vänner.
Ungpride är öppet på torsdag från klockan 17.30.
I stadens bibliotek ordnas pysselstunder och så kan man spela bräd- och konsolspel. Biblioteken erbjuder också sagostunder för familjens minsta, exempelvis i Munksnäs bibliotek är det rymdtema på lördag.
Helsingfors höstlovsprogram finns på webbsajten nuorten.hel.fi/sv/hostlovet/.

Simning och film i Esbo

I Esbo bjuder staden höstlovslediga barn (7–17-åringar) på gratis inträde till stadens simhallar under höstlovet, fram till den 21 oktober. I Emma, museet för modern konst, ordnas dagligen varierande verkstäder klockan 13–15 där deltagarna får bekanta sig med utställningarna och skapa egen konst.
Gratis filmföreställningar ordnas på flera håll i staden bland annat i Kannu-salen, Iso Omenas bibliotek, Sellosalen och i barnens kulturhus Aurora.
Den som vill pröva på olika idrottsgrenar kan styra stegen mot Dalsviks idrottspark. Där är det öppet hus dagligen klockan 10—15 fram till torsdag och på programmet finns allt från gymnastik och bollspel till golf, käpphästbana och fäktning. Det är gratis inträde, men ingen barnpassning erbjuds. I ishallen intill ordnas både skridskolekar och hinderbana, och där bör man ha med sig egna skridskor och hjälm.

ANDRA LÄSER