Björneborg vill stänga naturistområde

Enligt Björneborgs stad har naturistområdet i Ytterö väckt förtret hos barnfamiljer, och nu ska området stängas. Ordföranden för Finlands naturistförbund säger till Yle att beslutet är beklagligt.

Björneborgs stad har beslutat att stänga naturistområdet på Ytterö sandstrand.
SPT
06.04.2021 21:25 UPPDATERAD 07.04.2021 08:46
Björneborg stänger naturistområdet som ligger bland sandstranden Ytterös dyner, meddelar staden. Enligt Anna Kyhä-Mantere, chef för turism- och marknadsföringsenheten vid Björneborgs stad, är orsaken till beslutet att staden fått negativ respons.
"Barnfamiljer är en av våra huvudsakliga målgrupper och framför allt de ger negativ respons om naturistområdet. Det är respons som vi måste reagera på", säger hon i ett pressmeddelande.
Naturistområdet i Ytterö har ibland fått uppmärksamhet i medierna på grund av sexuella aktiviteter som pågått på och kring området.
Juha Jonsson, ordförande för Finlands naturistförbund, säger till Yle att han är missnöjd med stadens beslut. Jonsson beskriver naturistområdet i Ytterö som den bästa platsen i Finland för naturister.
Jonsson tror att de som haft sex på strandområdet inte är medlemmar i Finlands naturistförbund.
–  Det handlar om något som de registrerade naturisterna inte kan påverka särskilt mycket, men som de nu ändå får lida av. I praktiken skulle jag själv önska att naturistområdet får fortsätta finnas, men det måste märkas ut mycket tydligare än nu, säger Jonsson till Yle.
Björneborgs stad uppger att man utreder om det finns möjlighet att upprätta ett naturistområde någon annanstans än i Ytterö.
Enligt stadens beräkningar besökte 200 000 personer Ytterö strand sommaren 2020.

ANDRA LÄSER