HBL Kväll: Syrsor och mjölbaggar till middag – Finland går in för insektsmat

Grönt ljus för insekter på tallriken. Finland tillåter uppfödning och försäljning av insekter som mat, uppger Jord- och skogsbruksministeriet. Det blir möjligt genom att EU-förordningen om livsmedel med omedelbar verkan ska tolkas lika fritt som i en del andra EU-länder.

Livsmedelssäkerheten står i fokus när Finland slår in på vägen för insektsföda. Hela branschen ska omfattas av systemet för livsmedelstillsyn, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.
Intresset för att föda upp och använda insekter som mat har ökat bland konsumenter och företagare. Hittills har insekter sålts som "köksdekorationer", men baktanken har varit att de precis som pepparkakor funkar minst lika bra att äta upp som att bara titta på. Den stora skillnaden är att livsmedelstillsynen nu ska garantera att det är säkert att äta småkrypen.
– Att betrakta insekter som livsmedel är nödvändigt för att säkerställa livsmedelssäkerheten. En utveckling av insektbranschen erbjuder även nya affärsmodeller för livsmedelsbranschen i Finland. Först måste vi dock besluta om klara spelregler som bör grunda sig på vetenskapliga undersökningar, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä i ett pressmeddelande.
Läs mer om hur hussyrsor, mjölbaggar och soldatflugor landar på tallriken i HBL Kväll, som också bland annat bjuder på:
• 25-årig svensk infiltrerade nazister – presenterade sig som en "politisk flykting från vänsterdiktaturen Sverige"
• Analys: Donald Trump blev Hugo Chavez tronarvinge
• Det senaste om den katastrofala jordbävningen i Mexiko
• Par misstänks för fyra mordförsök – sköt på poliser under biljakt
HBL Kväll och HBL Morgon ingår i din HBL-prenumeration. Du hittar de digitala utgåvorna i menyn till vänster, under Tidningar i nyhetsappen HBL 365. Tryck på HBL Kväll för att ladda ner den.

ANDRA LÄSER