Netflix satsar på bättre inkludering

Netflix är bra på kvinnlig representation – men på andra håll ser det sämre ut. Nu ska strömningsjätten satsa 80 miljoner euro på ett nytt initiativ för att förbättra siffrorna i underrepresenterade grupper.

Svarta skådespelare är väl representerade i Netflix utbud, visar en ny undersökning. På bilden syns Viola Davis i <i>Ma Raineys black bottom</i>.
Enligt en ny studie är Netflix bättre än konkurrenterna på att anlita kvinnliga regissörer. 23 procent av strömningsjättens filmer var regisserade av kvinnor under 2018 och 2019, att jämföra med 7,6 procent bland de mest sedda biofilmerna under samma period.
I undersökningen av University of Southern California, beställd av Netflix, granskades 126 filmer och 180 tv-serier i det engelskspråkiga utbudet på Netflix, rapporterar flera medier.
Studien visade också att huvudrollerna fördelats jämt mellan kvinnor och män. Svarta skådespelare var väl representerade i undersökningen, däremot såg siffrorna sämre ut för andra minoriteter, både framför och bakom kameran. Latinamerikaner återfanns exempelvis bara i 4 procent av filmhuvudrollerna, trots att de utgör 12 procent av USA:s befolkning. Hbtq-personer var också underrepresenterade.
För att förbättra sig har Netflix meddelat att bolaget skapar en fond på motsvarande 80 miljoner euro i syfte att under fem års tid stödja film- och tv-utbildningar för folk från underrepresenterade grupper.
"Rapporten visar att även om Netflix förbättrar sig gällande representation år efter år så har vi fortfarande en lång väg att gå", skriver Netflix-chefen Ted Sarandos i en bloggkommentar.