Dagens marthatips: Kom igång med matlådor! Du sparar både tid och pengar

Har du svårt att välja lunchställe? Hinner du inte göra morgonmål? Slänger du ofta överbliven mat därhemma? Svarar du ja på någon av frågorna kan det vara skäl att börja med matlådor.

Quinoasallad med broccoli: Passa på att frossa i inhemsk blomkål och broccoli. Foto: Maja-Stina Andersson
16.09.2022 09:30
Varför det lönar sig att göra egna matlådor?
1. Du sparar tid. Du slipper flänga och köa på stan – allt ligger färdigt i matlådan, och ibland har du dessutom flera matlådor klara på samma gång. Du behöver inte fundera på var och vad du ska äta.
2. Du vet vad du äter. Inga konstiga råvaror och tillsatser, utan snabblagad, god mat som boostar din hälsa med rätt sorts energi.
3. Du sparar pengar. Att planera sina måltider i förväg är ett utmärkt spartips. Då man äter oplanerat eller ute brukar det ofta kosta mera. Är ni dessutom två eller fler i hushållet blir det betydligt mer kvar i plånböckerna med hemlagat i lunchlåda.
4. Du blir klimatsmart. Du undviker onödigt matsvinn när du planerar i förväg. Inga fler engångsplastlådor, utan istället ligger allt i din matlåda som kan användas om och om igen.
Vad ska jag äta då? Just nu finns det exempelvis ett rikligt utbud på frukter såsom äpplen och plommon i butikerna – passa på att utnyttja dem till mellanmål. Till frukost, eller varför inte en lättlunch, tipsar vi gärna om en färskgröt på höstens bär och frukt. Till lunch kan kanske en matig sallad med säsongens råvaror vara ett alternativ för dig?
För att komma igång med matlådor till lunch kan det krävas ett par inspirerande och fungerande recept. Här kommer några exempel:
Inforuta: (kan placeras skilt)
Den här veckan (12–18.9) uppmärksammar vi också Spillveckan! Kampanjen lyfter fram hur vi alla, såväl hemhushåll, som restauranger och butiker, kan minska matsvinnet.
Vi slänger cirka ca 25 kg ätbar mat per person årligen. Även restauranger, skolor och industrin slänger mycket mat, men hushållen är de största bovarna av allt matsvinn i Finland. Den enorma miljöpåfrestningen ett bortkastat livsmedel orsakar är onödig och kan med lite planering undvikas.
Recept:
Quinoasallad med broccoli (1 portion)
Ingredienser
• 250 g broccoli
• 1 st färsklök, använd också blasten!
• Några basilikablad
• 1 msk rybsolja
• 1 dl kokt quinoa
• 2 tomater
Broccoli-basilikaröra
• 1 bukett broccoli
• 1 näve basilika
• 2 msk olivolja
Gör så här:
1. Hacka ner löken i den kokta quinoan och tillsätt några droppar olja och stänk vinäger eller citronsaft över.
2. Klyfta tomaterna och tillsätt i lådan.
3. Klipp ner basilika eller annan ört, ger både smak och utseende till maten.
4. Broccoliröran: Mixa samman kokt (kall) broccoli, en rejäl bunt basilika och en skvätt olja. Servera som tillbehör, pålägg eller dipp.

Tips: Resterna från gårdagens middag lämpar sig bra i dagens lunchlåda. Du vet väl om att blasten innehåller smak och näring så släng inte den. Varsamhet gäller då man kokar broccoli och blomkål. Råkar du överkoka blomkålen blir den bäst som puré.
Tips 2: Visste du att genom att öka örtanvändningen kan du obemärkt minska på saltmängden, dessutom ger färska örter den där lilla extra kicken åt maten.

Omelett med ärtröra (2 portioner)
Ingredienser
• 3 ägg
• 1 msk smör
• 1 dl ärter
• 2 msk riven ost
• 4 körsbärstomater
• basilika
Gör så här:
1. Knäck äggen och vispa sönder med en gaffel.
2. Tillsätt en skvätt vatten.
3. Smält smör i en stekpanna och häll ner omelettsmeten i pannan.
4. Låt stelna och smaksätt med de övriga ingredienserna.
5. Servera genast eller rulla ihop och låt svalna.
Omelett med ärtröra. Variera omelettens innehåll med tillbehör enligt säsong eller med vad du hittar i kylskåpet. Foto: Maja-Stina Andersson
Ärtröra
Servera gärna omeletten med en proteinrik ärtröra
• 200 gram ärter
• 2 dl kokta kikärter
• 1 dl rybs eller olivolja
• 1 tsk tahini (kan uteslutas)
• 2 st vitlöksklyftor
• 2 msk riven god ost
Gör så här:
1. Mixa samman alla ingredienserna.
Sallad i burk med rostade kikärter. Variera mängder och kryddor i din sallad enligt dina egna preferenser. Foto: Karin Lindroos
Sallad i burk med rostade kikärter
Ingredienser:
• En rejäl bit rödkål eller vitkål
• 4 rivna morötter
• 1 dl groddar
• 1 dl kokt bovete
• Koriander eller annan ört
• Rostade kikärter
Vinägrett
• 3 msk olivolja
• 2 msk tahini (kan uteslutas)
• 2 msk vitvinsvinäger
• ½ msk honung
• ½ msk dijonsenap
• pressad vitlöksklyfta
• Salt och peppar
Rostade kikärter
• 1 burk (400 g) kokta kikärter
• 2 msk olivolja
• 1 msk sesamfrön
• 1 tsk curry
• 1 krm chilipeppar
• Salt
Gör så här:
1. Blanda samman alla ingredienser till vinägretten.
2. Spola av kikärterna och blanda dem med olja, frön och kryddor.
3. Bred ut kikärterna på en bakplåt med bakplåtspapper och rosta i 225 graders ugn i cirka 20 minuter tills de fått brun färg. Rör om en gång under tiden.
4. Koka bovete enligt anvisningar på förpackningen och låt svalna.
5. Ta fram glasburkar eller matlådor och placera hårda och blöta ingredienser längst ner och spröda och sköra på toppen. Vitkål, morot och kokt bovete i botten av burken. Groddar, rostade kikärter och hackad koriander ovanpå.
6. Häll över dressing just före serveringen. Du kan skaka om burken så att dressingen smaksätter hela salladen.

Text: Katharina Jägerskiöld, ekonomirådgivare vid Marthaförbundet och Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare på Marthaförbundet

Recept: Marthaförbundet

ANDRA LÄSER