Vem tar hem Oscarsstatyetterna i år – och vem borde göra det?

Trots pandemin har året bjudit på många fina filmupplevelser. Sara Ehnholm Hielm har koll på utbudet, vilka filmer som antagligen tar hem priserna i år och vilka filmer som är värda priserna men blir utan.

Mera naturresurs än skådespelare – Frances McDormand vore värd priset för bästa skådespelerska för sin roll i Nomadland, som även borde bli bästa film.
22.04.2021 20:30
Efter coronaåret då de flesta biografer varit stängda får man vara glad över att det har hittats tillräckligt många filmer som ens kan delta vid Oscarsgalan. Den hålls osedvanligt sent i år, natten till måndagen 26 april. Ett anständigt filmutbud har vaskats fram, med beundransvärd diversitet, något som förhoppningsvis kommit för att stanna efter att filmakademin utvidgades för ett par år sedan. Det blir knappast samma glamour som förr men ändå en gala med riktiga filmstjärnor, inte på Zoom. Så vem får årets Oscarsstatyetter och vem är värda dem?
Årets bästa film borde bli Nomadland. Regissören Chloé Zhao vann guldlejonet på Venedigs filmfestival och filmen är tillräckligt stark, poetisk, egensinnig, politisk och lågmält vacker för att vinna. Zhao kommer också att få en Oscar för bästa regi – den enda kvinna som vunnit priset hittills är Kathlyn Bigalow för Hurt Locker, en krigsfilm renons på kvinnokaraktärer. Så det vore hög tid för en film om en medelålders kvinna. Frances McDormand är värd priset för bästa skådespelerska i en roll där hon är mer naturresurs än skådespelare, rentvättad från all fåfänga, men hon har redan två statyetter. Så den kan gå till Carey Mulligans skarpa, bärande och rasande skådespeleri i Promising Young Woman.
Bästa manliga skådespelare är så gott som säkert Chadwick Boseman för Ma Rainey’s Black Bottom, hans sista roll innan han dog, alltför ung. Nervig, entusiastisk och förlorad tar han ut svängarna i en film som doftar teater. Bästa manliga biroll kan gå till Daniel Kaluuya som spelar den svarta pantern Huey Newton som en född, glansbildspolerad politiker i Judas and the Black Messiah eller till förrädaren som spionerade på honom för FBI:s räkning, spelad av Lakeith Stanfield.

ANDRA LÄSER