De bygger ett hus som ska hålla i ett sekel

När det gäller boende på tv är det vanligtvis inredning och boendets estetiska sidor det handlar om. Så inte i kvällens seriestart Sadan vuoden talo som i stället i tio avsnitt skildrar hur ett hus byggs, hela processen från planeringsstadiet tills det är inflyttningsklart.

Bygger huset. I främre raden Juha-Pekka Ristmeri, Jamppa Mäkinen, Erik Dahl och Esa Dahl.

Hundraårshuset sänds i Yle TV1 torsdagar kl. 20.00, repris måndagar kl. 5.55 och tisdagar kl. 16.15

Det är Juha-Pekka Ristmeri, som har ett tv-produktionsbolag, som beslutat sig för att filma då han bygger ett nytt hus i Björneborg på tomten där hans föräldrars hus stått. Det huset höll bara i ett halvsekel innan det på grund av konstruktionsfel blev så mögelskadat att det bara är att riva. Ristmeri vill nu bygga något mera beständigt, närmare bestämt ett hus som håller i minst hundra år, vilket visar sig vara mer komplicerat än att slå upp de paketlösningar som står till buds. När han ringer ett företag får han också svaret att det inte går att bygga hus som håller så länge i dagens Finland.
Men det går; det gäller bara att leta fram yrkesmän som kan förverkliga projektet. Ristmeri anlitar arkitekten Jukka Koivula som själv bor i ett över tvåhundra år gammalt trähus. Som ansvarig snickare anställer han Esa ”Dale” Dahl som utvandrat till Sverige på sjuttiotalet, och som i sin tur tar in systersonen Erik i arbetslaget.
Huset i korslimmat trä ska byggas på fjorton månader och är arkitektoniskt intressant, ett modernt enfamiljshus med en trekantig planritning. Det är stilrent med ljusinsläpp via stora fönster, och när hustrun Elina som får ta hand om inredningen vill måla de vackra träytorna för att hon inte vill att huset ska bli för "stugaktigt" tar man sig för pannan.
Avsikten är att huset ska vara inflyttningsklart till julen 2016. Serien följer de olika momenten: hur husgrunden läggs, väggarna reses, fasadarbetet, och så vidare tills det är inflyttningsklart. Alla moment har sina motgångar, problem och olyckshändelser, och seriens personlighet är den temperamentsfulle äldre snickaren Dale med sina svordomar och utbrott.
Serien vill visa på alternativ till slit- och slängbyggandet av småhus som bara håller i omkring sextio år. Den överraskar också med att vara intressantare än väntat för en som trodde att hon inte kunde uppbåda något större engagemang för byggnadsteknik.

ANDRA LÄSER