Anna-Lena Laurén på årsdagen: Ingen entusiasm i S:t Petersburg

I S:t Petersburg märks årsdagen för den ryska invasionen av Ukraina inte alls. HBL:s medarbetare Anna-Lena Laurén ser det som symtomatiskt för hur kriget upplevs i Ryssland. – Det är ingen entusiasm.

Anna-Lena Laurén har rapporterat både från Ryssland och Ukraina under kriget. Här är hon i Cherson i Ukraina i november i fjol tillsammans med fotografen Lotta Härdelin.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
24.02.2023 16:36 UPPDATERAD 24.02.2023 16:44
Journalisten Anna-Lena Laurén befinner sig i S:t Petersburg fredagen den 24 februari, ett år sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina. I omvärlden uppmärksammas dagen stort, men så är det inte i Ryssland. Den märks inte över huvud taget, säger hon.
– Jag tycker det är ganska talande för hur hela kriget upplevs i Ryssland. Det är hård propaganda från Kreml och man vill ge bilden av ett stort folkligt stöd för kriget. Men när man går på gatan är det ytterst få Z-plakat. Det är ingen entusiasm. Det är en enorm skillnad jämfört med hur det var när Krim annekterades.
– Om Kreml vill så kan man med våld stampa fram kampanjer, men det känns som om Kreml på något sätt tycker att det är bättre att folk inte riktigt vet att det pågår ett krig, så därför gör man ingenting.

Det finns heller inga protester mot kriget?

– Det har hela tiden varit små protester, men den som har ett plakat där det står att man är för fred grips. Det är inte emot rysk lag att man är för fred, men man grips ändå. Det är väldigt tydligt att ordern uppifrån är stenhård. Några större protester kommer det inte att vara.
Tidigare i veckan höll Rysslands president Vladimir Putin ett tal under en konsert i Moskva. En del liknande arrangemang, med syfte att visa att det skulle finnas ett stort folkligt stöd för kriget, har ordnats. Anna-Lena Laurén anser ändå att det är intressant att Ryssland inte ”stampar fram” fler kampanjer.

Hur går dina tankar i dag?

– Det här året har varit så hemskt och det här kriget har varit så fruktansvärt, så på sätt och vis känns det för mig lite absurt att vi håller på och pratar så mycket om årsdagen. Det här kriget pågår varje dag, och all ansträngning borde läggas på att stoppa det. Det dör människor i Ukraina nu.
– Det viktiga med årsdagen är förstås att det ger oss perspektiv, nu har kriget pågått så här länge. Och det borde absolut få ett slut nästa sekund.

Ser du ett slut på kriget?

– Också det här kriget tar slut, men jag ser inget slut inom en nära framtid.
– Putin kommer inte att backa, eftersom han redan har blod upp till armbågarna, och ukrainarna kan inte backa eftersom det handlar om deras lands överlevnad. De måste utkämpa det här kriget. Ukraina kan inte heller börja förhandla om fred förrän de har tagit tillbaka betydligt mer territorier. 

Dåligt läge för förhandlingar

Enligt Laurén räcker det inte med områdena kring Charkiv, utan Ukraina behöver återta de södra delarna av landet, allt norr om Krim och helst städerna Donetsk och Luhansk.
– Om Ukraina skulle börja fredsförhandla med den frontlinjen som finns nu skulle det vara väldigt, väldigt illa för landet. Då får Ryssland tid att bygga upp sin armé, mobilisera ytterligare och tillverka mer granater och ammunition vilket är vad de skulle behöva just nu. Då blir det en frusen konflikt och då kan de anfalla igen. Ryssland skulle i så fall kontrollera väldigt mycket mer territorium och ha väldigt mycket större fördelar. Det här gör att Ukraina inte kan börja med fredsförhandlingar innan man har tagit tillbaka åtminstone det som Ryssland tog efter den 24 februari i fjol.
– För att Ukraina ska få fred borde Ukraina få ett väldigt stort övertag snabbt. Då skulle det kunna bli fred, i fall de lyckas kasta ut ryssarna helt och hållet.
Anna-Lena Laurén säger att det kan ske överraskningar, som i höstas när Ukraina återtog stora delar av Charkivområdet. 
– Ukrainarna har varit väldigt skickliga taktiskt. De kan ha något på gång nu. Det handlar mycket om att de först tar reda på var ryssarnas svaga punkter är och sedan riktar in sig på det. Men det som gör mig lite pessimistisk vad gäller ukrainska framgångar är att jag tycker att de borde ha gjort det redan. Det verkar som att de inte har tillräckligt med resurser just nu.
Vladimir Putin och den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu i Moskva på torsdagen då Ryssland firade Fäderneslandsförsvararens dag. Bilden har förmedlats av statsägda Sputnik.

Du skrev tidigt att kriget är slutet för Vladimir Putin. Hur ser du på det i dag?

– Det är början på slutet. Jag är helt övertygad om att det är exakt så. Hela kriget har blivit en enorm katastrof för honom. Ryssland har förlorat Ukraina för evigt. Det fanns en ganska stor grupp i Ukraina som upplevde kulturell närhet med Ryssland. Det tycker ingen längre i Ukraina.
– Han har blivit omgiven av Nato. Finland kommer att gå med i Nato även om det är lite problem nu, men det kommer att ordna sig. Han har också gjort Ryssland till åtlöje internationellt. Hela världen ser på när ryska soldater stjäl wc-stolar utanför Charkiv. Kreml har själv åstadkommit den här katastrofen med dålig utrustning och förberedelse.
– Det som många säger är att Ryssland har tålamod och kommer igen. Det stämmer visserligen, men hela Putins makt vilar på korruption och eliternas lojalitet. Det är inte hållbart. I något skede kommer korruptionen att dra undan mattan för Putinregimen helt och hållet. Om Putin i något skede avgår kommer folk vara väldigt snabba med att säga ”nej, nej, vi stödde inte kriget”.
– Å ena sidan är Putins position i sig just nu orubblig, men samtidigt är den skör därför att alla vet att han inte längre är samma person som tidigare, kriget har försvagat honom. Så fort han av någon anledning försvagas mycket så tror jag att det kommer att gå väldigt snabbt.

Finns det ett tidsperspektiv?

– Det är jättesvårt att säga. Det var detsamma med Sovjetunionens fall. Precis före det föll sade alla att det kommer aldrig att falla.

ANDRA LÄSER