Branden i Björneborgs konstmuseum: Polisen misstänker att någon tände på lastbilen med flit

Branden spred sig från en lastbil som stod parkerad intill museet. Polisen misstänker att branden var anlagd.

Björneborgs konstmuseum brann natten mot måndagen. Arkivbild.
Polisen misstänker att branden som ledde till att Björneborgs konstmuseum började brinna natten mellan söndag och måndag var anlagd. Det berättar kriminalkommissarie och undersökningsledare Erik Salonsaari vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland.
–  På gatan intill museet hade en lastbil parkerats och den hade tänts på. Museet tändes med andra ord inte på direkt, utan branden spreds från bilen, säger Salonsaari.
Salonsaari framhåller ändå att utredningen är i ett tidigt skede. Han säger också att det finns vittnen som ska ha hört en explosion från området, men ännu vet man inte om det till exempel beror på att däcken har exploderat till följd av eldsvådan.
–  Den preliminära brottsrubriceringen är grovt sabotage, säger Salonsaari.

Det värdefullaste kunde räddas

Björneborgs konstmuseum stod i brand natten mellan söndag och måndag. Vid 3.30–tiden på måndagsmorgonen var släckningsarbetet över.
Larmet kom strax innan midnatt. Branden fick sin början vid en lastbil som stod parkerad intill konstmuseet. Från lastbilen spred sig lågorna vidare till museets takkonstruktioner, berättar Perttu Kuhanen, jourhavande brandmästare vid Satakunta räddningsverk.
– Det finns fortfarande inga uppgifter om brandorsaken. Den kommer nu att utredas, säger Kuhanen.
Enligt Kuhanen totalförstördes lastbilen. Man var också tvungen att demontera en del av museets tak.
– Museet var till viss del rökfyllt och lite vatten från släckningsarbetet kom in i byggnaden. Men de mest värdefulla konstföremålen kunde skyddas. Museet kommer ändå att vara stängt åtminstone denna vecka medan man närmare undersöker skadorna både på byggnaderna och konstföremålen.
Efter släckningsarbetet tog brandbevakningen vid, och den kunde avslutas vid sjutiden på måndagsmorgonen. Enligt Kuhanen fanns sammanlagt femton räddningsenheter på plats.
Björneborgs konstmuseum grundades 1981 och inriktar sig på samtidskonst. Byggnaden är från 1860-talet var ursprungligen Björneborgs tull- och packhus.
ANDRA LÄSER