Mikaela Ingberg i sitt sommarprat: "Toppidrottare kan vara riktigt bra på att släppa loss"

I dagens avsnitt av Vegas sommarpratare berättar den tidigare spjutkastaren Mikaela Ingberg om hur hon fick kämpa med finskan i början av sin karriär och kapade en buss under en landskamp i Norge.

Den tidigare spjutkastaren Mikaela Ingberg har faktiskt aldrig sommarpratat tidigare – dagens sommarprat är hennes första.
Malin Slottemalin.slotte@hbl.fi
18.07.2022 13:13 UPPDATERAD 18.07.2022 15:52
Mikaela Ingberg delar med sig av minnen från spjutkastarkarriären i dagens sommarprat på Svenska Yle. Hon avslöjar bland annat att hon fick kämpa med finskan i början. När hon missade finalen i sitt första seniormästerskap, EM på hemmaplan 1994, var hennes finska fortfarande inte så stark när hon var tvungen att svara på frågor av finska journalister på presskonferensen. 
– Det var inte det lättaste. På samma gång kanske det hjälpte, eftersom jag inte läste finska tidningar och vad de skrev.
Att missa finalen var däremot tungt. Stödet hon fick då av lagledaren och tidigare spjutkastaren Tuula Laaksalo blev avgörande för resten av karriären. Laaksalo kramade om henne med orden: “Det här är inget att grubbla över, du har många mästerskap framför dig”.
– Det är den här typen av små saker som kan få en stor betydelse. Misslyckandet blev inget trauma som följde med till nästa års mästerskap och jag behövde inte känna mig som en svikare som inte levde upp till folkets högt ställda förväntningar.
Mediernas närvaro var ändå inget som störde Ingberg under idrottskarriären.
– Jag har oftast inte ens kommit ihåg vad jag sagt eller bara låtit allt gå in genom ena örat och ut ur det andra för att hålla fokus.

Bra på att släppa loss

Hon avslöjar även hur det är att som idrottare att bo i olympiabyn under OS. Matsalen med mat från olika kulturer är öppen dygnet runt och erbjuder alltid något att äta. Varma duschar är däremot ingen självklarhet. Eftersom damernas spjut ordnas sist i OS-tävlingarna hann hon inte fokusera på annat än tävlingen.
– Om ni vill höra spännande historier från OS måste ni fråga simmarna som tävlar i början av tävlingarna. När de tävlat klart brukade det bli bra drag i OS-byn. Toppidrottare kan nämligen vara riktigt bra på att släppa loss när tävlingssäsongen tagit slut.
Hon delar även med sig av en anekdot från en landskamp i Norge då de satt i bussen och väntade på chauffören som inte dök upp. Då passade Mikaela Ingberg på att slå sig ner bakom ratten och köra runt med bussen ett varv.
– “Du må icke göre om det”, kommenterade chauffören när han kom farande.

Jobbar med elitidrottare

I dag jobbar Mikaela Ingberg med rekrytering och bemanning på ett företag som specialiserat sig på aktiva och tidigare elitidrottare. Det finns många egenskaper och färdigheter som hon lärt sig via elitidrotten som hon kan utnyttja i sin civila karriär. Som tidigare toppidrottare känner hon sina styrkor och svagheter.
– Sen måste jag nog medge att riktigt samma kicks som jag fick i samband med en lyckad idrottsprestation kommer rätt sällan i det vanliga arbetslivet.

ANDRA LÄSER