HIFK vände underläge och spelar semifinal

3–0 i matcher blev 3–1 och 3–2. Och Lukko var drygt tre minuter från att tvinga fram en sjunde match mot HIFK. Men en osannolik upphämtning av HIFK gav förlängning och där tryckte kaptenen Teemu Tallberg in 3–2. HIFK till semifinal med 4–2 i matcher.

Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
27.03.2023 21:44 UPPDATERAD 28.03.2023 07:43
Tendensen som funnits där i de två senaste matcherna var tydlig inledningsvis också på måndagskvällen. I takt med att snön vräkte ner utanför kom Lukko i anfallsvåg efter anfallsvåg. Lukko skrann mera, forecheckade bättre och HIFK såg både trögt och trött ut. I synnerhet Lukkos höga och intensiva forecheking var rena giftet för hemmalaget.
HIFK hade två skott på mål i första perioden och ett jätteläge som Sebastian Dyk sumpade. Svensken hade bara att sopa in pucken i tomt mål men i stället för att göra 1–0 missade han pucken.
Lukko skapade en handfull kvalificerade målchanser, vann skotten på mål med 9–2 i första perioden, och utan Roope Taponens storspel mellan stolparna hade Lukko lett med ett par puckar i första periodpausen.
HIFK hade väldigt svårt att etablera något tryck i offensiv zon. Lukko i sin tur kom åt att trycka på riktigt rejält i längre sjok. Lukko fick spela en dryg minut med fem mot tre men Taponen höll tätt.
I andra perioden vann Lukko skotten med 9–3 och HIFK:s kväll blev ännu jobbigare då Miro Väänänen tog ett lika onödigt som dumt matchstraff. I en situation där pucken inte ens var i närheten tryckte han upp en tvärställd klubba mot Linus Nyman. Klubban tog i ansiktet och efter videogranskning var domen den värsta möjliga för hemmalaget: 5+20 minuter.
Under utvisningen rann HIFK:s Eetu Koivistoinen först igenom men avslutet var rätt dåligt. I stället pricksköt John Kestner in Lukkos ledningsmål med ett precist handledsskott.
Eetu Koivistoinen hade ett jätteläge i början av tredje perioden men skottet rakt i bröstet på Artiom Zagidulin var inte bra. Strax efteråt hade Lukko en puck i stolpen.
Sedan fick HIFK chansen i numerärt överläge och ett visst hopp tändes bland en hemmapubliken. Power play stämde inte alls för HIFK och att Lukko gjorde 0–2 passade på något sätt in bilden.
Lukko verkade ha fullständig koll på läget och det var inte mycket som talade för en vändning. Shaun Heshka tog en onödig utvisning och Ilari Melart tryckte in en retur. 1–2.
Lukko gav ifrån sig initiativet och blev för passivt mot slutet. Och då du en gång gett över taktpinnen är det svårt att hitta tillbaka. Koivistoinen, som missat ett par jättelägen, dundrade in 2–2 med 1.31 kvar på klockan.
I förlängningen var HIFK det bättre laget och 7.33 in på förlängningen bökade Teemu Tallberg in 3–2. Det krävdes videogranskning innan domarna godkände segermålet som gjorde slut på Lukkos säsong.
– I två och en halv period var vi inte särskilt bra. Men sedan hittade vi växeln vi letat efter och i förlängningen var det bara att köra på. Vi är ett segt lag som inte ger upp. All heder åt Lukko, säger Otto Paajanen.
Ilari Melart inledde HIFK:s upphämtning med ett viljemål till 1-2-
I semifinalen möter HIFK Tappara medan Ilves tar sig an Pelicans eller KalPa. Pelicans och KalPa möts i en sjunde match på tisdagen.
HIFK inleder semifinalserien med två hemmamatcher då Arenan i Tammerfors är upptagen i helgen då Antti Tuisku bjuder på utsålda konserter i dagarna två. Det betyder att HIFK spelare hemma på fredag och lördag för att sedan spela tre matcher i följd på bortaplan.

ANDRA LÄSER